Nav sine vedtaksbrev om alderspensjon og uføretrygd følger ikke Språkrådets anbefalinger til klarspråk.

– Et vedtak fra Nav har stor betydning for mottakerne. Derfor er det viktig at språket i vedtakene er klart, korrekt og tilpasset mottakeren, sier riksrevisor Karl Eirik Schjøtt-Pedersen i en pressemelding.

Kan få store konsekvenser

Forvaltningen tildeler velferdsytelsene til den enkelte borgeren gjennom vedtak. Vedtakene kan få store konsekvenser for borgernes liv.

Riksrevisjonen har kontrollert om Nav og Statens pensjonskasse kommuniserer på et klart og forståelig språk i vedtaksbrev, og om de tilbyr veiledning som er tilgjengelig og tilpasset brukerne.

Statens pensjonskasse følger i hovedsak Språkrådets anbefalinger til klarspråk. Nav gjør det ikke. Riksrevisjonen mener det ikke er tilfredsstillende at Nav i sine vedtaksbrev om alderspensjon og uføretrygd ikke følger Språkrådets anbefalinger til klarspråk.

– Ikke tilfredsstillende

Sivilombudet har også nylig kritisert Nav for at begrunnelsen for avslag på uføretrygd kan være «svært vanskelig å forstå for mottakeren».

– Klart språk, som gjør at brukerne forstår regler, vedtak, rettigheter og plikter, er grunnleggende for rettssikkerheten. Navs arbeid for å sikre dette er ikke tilfredsstillende, sier riksrevisor Karl Eirik Schjøtt-Pedersen.

Karl Eirik Schjøtt-Pedersen

Riksrevisor