Det sier Gyri Hoksrud Myhre.

Sammen med Herdis Lindheim kan hun se tilbake på uendelig mange turer i det fri. Gjennom årenes løp har de to gode venninnene vært over hele Telemark til fots eller på ski, og turene er som regel av den spontane sorten.

Spontane turer

– Det er mange som synes at vi er gærne, og som ikke hadde giddet å gjøre det samme som oss. Men vi koser oss så enormt mye sammen. Turene våre betyr enormt mye, sier Gyri.

Vennskapet kan de spore mange år tilbake i tid, da de begge var i samme fallskjermgjeng.

Tekstmelding kvelden før

Venninnene forteller at de sjelden setter av tid til slike turer i forveien. Likevel vet de at det blir noe av. Som regel starter det med en tekstmelding dagen før.

– Da er det bare å pakke sekken og møtes der det passer best. Vår forrige tur gikk til Lifjell. Det bestemte vi oss for dagen før, og jeg rakk til og med en 50-årsdag på kvelden. Alt går når man vil det sterkt nok, smiler Gyri.

En av Gyri og Herdis favoritter er Lifjell. Foto: Privat

Lifjell er en av turdestinasjonene Gyri og Herdis alltid vender tilbake til.

– Mange har et anstrengt forhold til området på grunn av noen slitsomme barndomsminner. Det er mange bratte bakker. For meg er det imidlertid et eldorado av muligheter hvor man har ofte får hele fjellet for seg selv, sier Herdis.

Hun er oppvokst på Gvarv og bor i Lunde, noe som gjør henne til turparets ekspert på dette området. Gyri har på sin side hytte på Haukeli, og er tursjefen når de setter snuten dit.

– Det er så mange fine turmuligheter på Haukeli. Her kan man til og med nyte skiturer i shorts og t-skjorte på våren. Det er helt nydelig. Også her kan man gå nærmest helt alene, istedenfor å gå i kø på Gazastripen i Rauland, sier hun.

Mange morsomme møter

Det er imidlertid ikke bare turer i tosomhet disse to damene søker. De har nemlig et hav av morsomme historier og menneskemøter å fortelle om.

– Vi er jo ikke akkurat redde for å ta kontakt med folk, og har blitt kjent med utrolig mange mennesker i løpet av de mange turene våre. Vi byr på oss selv, for å si det sånn, ler Gyri.

I sommer, da de var på tur langs kyststien, var de tomme for mat. Det resulterte for eksempel i at damene banket på døra til en campingbil.

Primusen er med når turvenninnene skal på tur. - Vi må alltid kose oss med noe godt, Foto: Privat

– Vi hadde med oss primus og litt god drikke, men ikke noe mat. Det kan jo fort skje når man drar på spontanturer, smiler Gyri og fortsetter:

– Vi skulle i tillegg finne et sted å sove på veien og innså at vi trengte noe å spise. Så da banket vi på hos en svensk familie som hadde parkert ved Nevlunghavn. De var utrolig hyggelige og ga oss en kopp med pasta.

Videre gikk ferden til et svaberg, hvor de drakk opp den medbrakte vinflaska og spiste pastaen kokt i saltvann. Deretter sovnet de mens de pratet hverandre i søvn.

God grunnmur

De to damene forteller at det ofte er latter og opplevelsesrush som preger vennskapet deres, men at turene deres også gir rom for de dype samtalene.

– Vi har en god grunnmur i bunn, og har vært gjennom flere opp- og nedturer i løpet av vennskapet. Det blir en del dype samtaler når vi er på tur, noe som gjør dem enda mer givende. Tryggheten er så stor, sier Gyri.

Hvor de skal på sin neste tur, er de fortsatt usikre på. Men de tenker på hverandre når de ser en destinasjon som kunne vært aktuell.

– Det er ofte jeg er på et sted, og tenker på Gyri. Da sender jeg en melding eller et bilde med beskjed om at vi må dit en gang, sier Herdis.

TIL FJELLS: Gyri og Herdis på sommertur på Haukeli. Foto: Privat