Det skriver Kongehuset i en pressemelding.

– Kongen har fått påvist infeksjon som må behandles med intravenøs antibiotika og vil derfor bli værende på Rikshospitalet i noen dager. Tilstanden er stabil, heter det.

Kronprinsen tar statsråd

Kong Harald (85) skulle etter planen holde statsråd på tirsdag som kommer, men i det offisielle programmet stå det nå at kronprins Haakon skal delta i stedet.

Fredag mottok han statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) i audiens, før han holdt i statsråd. Deretter holdt kongeparet lunsj for regjeringen på Slottet.

Sist kong Harald var sykmeldt, var i november – den gang på grunn av forkjølelse. Sykemeldingen varte kun i én dag.

Flere operasjoner

I august var kongen innlagt på sykehus. Også da var årsaken en infeksjon som krevde intravenøs antibiotika, og kongen ble utredet for feber. Han var da innlagt på Rikshospitalet i tre dager.

Kong Harald ble operert sist i 2021, da for en skadd sene over høyre kne. Operasjonen var vellykket, og kong Harald ble i etterkant erklært for å være i fin form ifølge slottet.

Tidlig i 2020 ble Kongen også innlagt på Rikshospitalet. Årsaken den gangen var svimmelhet, og han ble skrevet ut og friskmeldt etter noen uker. Senere samme år, i oktober, ble Kongen innlagt på sykehus igjen. Da fikk han operert inn en ny biologisk hjerteklaff, og var sykmeldt ut måneden. Operasjonen var vellykket.

Fikk kunstig hjerteklaff

Det var i 2005 at kongen fikk satt inn en kunstig hjerteklaff for første gang. Slike hjerteklaffer har en levetid på mellom 10 og 15 år, og der er derfor ikke noe uvanlig i at en slik må byttes etter noe tid.

I desember 2003 fikk kong Harald diagnosen kreft i urinblæren. Den 8. desember samme år ble kreftsvulsten fjernet i det som legene betegnet som en svært vellykket operasjon.