– Nå har vi levd helt på fattigdomsgrensa i ni år, og det har vært en utrolig vanskelig situasjon for hele familien. Vi har ikke hatt råd til ferier eller utstyr som trengs til fritidsaktiviteter. Tenk hvordan det er som mamma å ikke ha råd til å gi ungene lørdagsgodt, sier Monica Brynjulfsen da Varden møter henne hjemme i leiligheten i Skien sentrum.

Monica Brynjulfsen er en av flere innledere på Vardens kvinnevorspiel. Les mer om gratisarrangementet her

– Jeg har fryktelig vondt av barna – og føler at vi er helt utenfor samfunnet.

Dette er et vanskelig tema å snakke om, og stemmen til tobarnsmoren brister når hun snakker om situasjonen hun står i.

– Jeg forteller denne historien for å vise at det er ulike grunner til at folk havnet i Nav-systemet. Det er ikke selvvalgt, og vi er mange som gjør så godt vi kan for å komme videre. Men systemet gjør det vanskelig - faktisk nesten umulig.

Les Nav Skien sitt tilsvar lengre ned i saken.

Snudd på hodet

Da hun og barnefaren gikk fra hverandre for ni år siden ble verden brått snudd på hodet. Jobben som hadde gitt familien stabil inntekt i en årrekke, med ulike oppdrag for barnevernet, var ikke aktuell nå som hun var enslig. Plutselig stod hun på bar bakke, med to små barn å ta seg av.

For å ha råd til å dekke faste utgifter, tak over hodet og mat på bordet søkte hun støtte fra Nav. Men for å motta sosialstønad fra Nav måtte hun fryse studielånet. Det skulle vise seg å bli en verkebyll som fortsatt følger henne ni år senere.

ULIKE GRUNNER: – Jeg forteller denne historien for å vise at det er ulike grunner til at folk havnet i Nav-systemet, sier Monica. Foto: Fredrik Pedersen

60.000 kroner i studielån fra da hun tok opp fag for å få generell studiekompetanse i 2007, har stått ubetalt i ni år. Årsaken er at Nav krever at man stopper nedbetalinger på lån når man mottar sosialstønad.

– Det hadde uansett ikke vært mulig å betale ned lån med summen jeg får utbetalt månedlig. Den dekker knapt faste utgifter og mat med dagens prisnivå, sier Monica.

Vil stå på egne ben

Et mål om å gi familien en bedre hverdag, og å bruke ressursene sine til å hjelpe andre, har motivert henne til å til å gjøre alt hun kan for å en dag kunne stå helt på egne bein igjen.

– Jeg har gjort alt jeg har fått beskjed om. Jeg har vært på kurs, søkt jobber – til og med flyttet både barna og meg til en annen kommune fordi det var der jeg fikk jobb. Men som ufaglært er det få jobber, ingen muligheter for fast stilling og dårlig betalt. Så jeg har vært helt avhengig av stønaden fra Nav ved siden av.

En arbeidsveileder rådet Monica til å fullføre videregående for å få generell studiekompetanse. Det gjorde hun i fjor og bestod med glans. Stolt søkte hun i vår på studieplass på utdanningen spesialpedagogikk ved Universitetet i Sørøst Norge. Skienskvinnen valgt helt bevisst en etterspurt utdanning, hvor det er uendelige jobbmuligheter når man er ferdig utdannet.

Fikk studieplass

I sommer jublet hun da hun fikk studieplass, men gleden ble kortvarig.

– Det var dette studielånet da. Nav ga meg beskjed om at de kutter all støtte om jeg takker ja til plassen, og Lånekassen avfeide søknaden min fordi jeg hadde gjeld som ikke var blitt betalt ned på, forteller 39-åringen, og slår ut armene.

– Så da står man jo i en helt umulig situasjon. Jeg har to tenåringsbarn og er helt avhengig av en inntekt, men har ikke mulighet til å jobbe eller tjene nok ved siden av et fulltidsstudium til å klare meg uten lån eller stønader.

GJORT ALT: Tobarnsmoren mener hun har fulgt alle rådene veilederne i NAV har gitt henne, men at det likevel er vanskelig å komme seg ut av systemet. Foto: Fredrik Pedersen

– Jeg står med billetten i hånden, men får ikke lov. Det føles fryktelig tungt.

Monika er glad hun har et stort nettverk av familie og venner som støtter og heier på henne. Uten dem vet ikke tobarnsmoren hva hun hadde gjort.

– Jeg tenker på alle dem som ikke har noen å ringe – som er helt alene. Det er nok mange som får skikkelig mørke tanker.

For Monica var det lys i tunnelen. Få dager etter at Varden besøkte henne har venner og familie har gått sammen og hjulpet henne med å betale ned studielånet. Dermed kunne hun i siste liten takke ja til studieplassen på Notodden. I begynnelsen av september hadde hun sin første dag på studiet.

– Det føles helt fantastisk, men samtidig tenker jeg på hva jeg skulle gjort om det ikke var for nettverket mitt. Det kan ikke være sånn at vi som kjemper og står på for å komme oss videre skal møte det ene hinderet etter det andre.

Utdanning er viktig

Leder ved Nav Skien Anne Apneseth forteller at en av deres veiledere rådet Monica til å skaffe seg jobb for å betale ned gjelden sin og utsette oppstart av den høyere utdanningen til etter at gjelden er tilbakebetalt.

– For mange er utdanning viktig for å få en stabil plass i arbeidslivet, og Nav oppfordrer flest mulig til å skaffe seg kompetanse. Vi synes derfor det er svært positivt at personen ønsker å ta utdanning, sier Nav-lederen.

Ifølge Apneseth er rettighetene etter sosialtjenesteloven svært begrenset som student. Monicas NAV-veileder ga henne informasjon om at Nav ikke kan dekke lån. Hun fikk råd om å få skaffe seg jobb for å betale ned gjelden sin, og utsette oppstart av den høyere utdanningen til etter at gjelden er tilbakebetalt.

Hun ble invitert til en ny samtale med veileder ved Nav Skien for å få hjelp til veien videre. Nav kan gi råd og veiledning om nedbetaling av lån, muligheter for både jobb og videre utdanning.

Apneseth er glad for at Monica har klart å finne en løsning på egenhånd.

– Så flott å høre at hun har funnet en løsning. Vi ønsker henne lykke til med studiene!