– Vi er veldig glade for at alt har gått så bra, sier foreldrene Maricke og Kenneth Ølmheim fra Skien.

De sitter på gangen utenfor barselavdelingen og nyfødt intensiv på Sykehuset Telemark og er takknemlige for hjelpen de har fått de siste ukene.

På 17. mai vokste familien fra fire til fem da lille Dexter ble født i svangerskapsuke 30 pluss fem dager.

Attpåklatt

– Vi har to barn på 14 og 11 år fra før og graviditeten kom som en liten overraskelse, men Dexter er en velkommen attpåklatt, smiler Maricke.

TAKKNEMLIGE: Kenneth og Maricke Ølmheim er takknemlige for hjelpen de fikk på sykehuset. Foto: Lise Valbø Rønningen

For to uker siden var det ingenting som tydet på at Dexter snart skulle bli født.

– Vi var forberedt på fødsel i fellesferien, men slik ble det ikke, sier Maricke.

Hun skulle inn til en vanlig svangerskapskontroll rundt 17. mai, og fikk selv velge om den skulle være før eller etter nasjonaldagen. Nå er Maricke og ektemannen glade for at de valgte før.

Hun ble sendt rett på sykehuset fra kontrollen hos jordmor.

– Jeg ble innlagt med akutt svangerskapsforgiftning. Jeg hadde ingen andre symptomer i forkant enn at jeg hadde vært veldig trøtt, og det er jo ikke uvanlig når man er gravid.

På sykehuset fikk de raskt beskjed om at barnet måtte ut, så fort som mulig.

Mates med sonde

– Du havner nesten i et slags sjokk. Det er vanskelig å beskrive hvordan det oppleves, sier Kenneth.

Dexter veide 1462 gram og var 40 centimeter da han ble født. Han har klart seg uten ordinær kuvøse.

30 UKER: Dexter var 30 uker og fem dager da han ble født. Foto: Privat

– Han er frisk og fin, og det har gått veldig fint med Dexter. Han har ligget med varme i senga og fikk litt ekstra oksygen i starten. Han får mat med sonde og må utvikle seg litt mer før han kan bli ammet, sier Maricke.

Familien hadde handlet klær til Dexter skulle bli født, men de hadde sett for seg en baby av en helt annen størrelse.

– Våre to andre barn veide 4,2 og 4,8 kilo, så vi hadde knapt kjøpt et klesplagg under størrelse 56. Vi trodde ikke det var nødvendig, men nå må vi skaffe prematurtøy i stedet, sier Maricke.

Det har vist seg å ikke være enkelt.

Trenger klær

– Det meste er utsolgt på nett, og butikkene har lite på lager. Det er ikke så rart, siden markedet ikke er spesielt stort for så små størrelser, sier Kenneth.

De la derfor ut en melding på Facebook-siden Kjøp/salg/gis bort i Telemark om noen hadde prematurtøy de ikke hadde bruk for lenger. De fikk rask respons.

LANG: - Dexter veide 1462 gram og var 40 centimeter da han ble født. Han er lang og tynn, forteller pappa Kenneth ølmheim. Foto: Privat

– Jeg er overrasket over hvor mange som likte innlegget, og det er hyggelig. Vi har fått noe klær levert på døra og noen sender oss i posten. Vi tar gjerne mer, hvis noen har noe å selge eller gi bort, sier han.

Dexter må være noen uker til på sykehuset før han kommer hjem. Da skal han bli fraktet trygt hjem til Skotfoss i klær som passer ham perfekt.

– Moren min er en strikker, så hun er allerede i gang med hentesett og andre klær, smiler Maricke.