Lifjellstua. For folk med fjelltur i blodet vil navnet være kjent helt tilbake til 1957. I 2011 ble det likevel slutt på driften av plassen som fjellhotell. Men så – for snart seks år siden – hadde det seg slik at Gunhild Gravs datter skulle stå til konfirmasjon samtidig som det var mange tilreisende gjester.

– Så da leide jeg Lifjellstua til konfirmasjonen. Men før konfirmasjonen var i gang, hadde vi kjøpt stedet, forteller Grav muntert.

SNØSIKKERT: Snøen er en sikker gjest ved Lifjellstua på vinterstid. Foto: Andreas Soltvedt

En plass med sjel

Ann-Kristin Skogen og Andreas Eikrem Bjørndalen var to av de andre som ble med på oppkjøpet. Energibuntene fra Bø satte i gang med oppussing. Tidlig på sommeren 2017 var det klart for reåpning. Siden har den driftige gjengen aldri sett seg tilbake.

– Bortsett fra konfirmasjonen – hva var det som gjorde at dere falt for stedet og valgte å trå til?

– Ann-Kristin og jeg hadde holdt på med et prosjekt som glapp. Prosjektet hadde blant annet å gjøre med overnatting, forteller Gunhild Grav.

– Og det vi kanskje reagerte mest på var at Lifjellstua hadde stått tom så lenge. Vi tenkte at – jøss – dette stedet må da kunne la seg drive med denne beliggenheten. Dessuten var og er det utrolig fint her. Vi kjente på sjela som hører med til plassen, fortsetter Ann-Kristin Skogen.

Dermed var en gladhistorie tuftet på vennskap, kompetanse og hardt arbeid født.

GODT Å KOMME INN: Her er det Andreas Eikrem Bjørndalen som vedlikeholder varmen i peisen. Foto: Andreas Soltvedt

Mange jern i ilden

Mange i Midt-Telemark og omegn vil for øvrig kjenne både Gunhild Grav og Ann-Kristin Skogen fra andre sammenhenger. Sist sommer åpnet samarbeidspartnerne kaffebaren Rast i Bø sentrum. Tidligere var Grav i mange år sentral i driften av Bø-restauranten Den Gode Nabo som dessverre brant i mars 2018.

Ann-Kristin Skogen på sin side eier og driver også motebutikken Exito Female i Bøgata. Mens Andreas Eikrem Bjørndalen har sin hovedgeskjeft som medarbeider i Sparebanken DIN.

Og reåpningen av Lifjellstua - den glemmer de aldri.

– Vi fikk en pangstart. Det var armer og bein første sommeren. Gunhild bodde her ei uke av gangen til tider siden det var så masse å gjøre. Læringskurven var superbratt. Men vi fant ut av det, forteller Skogen.

GODT HUMØR. Ann-Kristin Skogen (t.v.) og Gunhild Grav trives med å jobbe sammen. Foto: Andreas Soltvedt

Tegner til å bli veldig bra

Dagens utgave av Lifjellstua har 18 rom beregnet for overnatting pluss en frittstående hytte. Restaurant, uteservering, bar og møterom til selskap, kurs og konferanser hører med. I vintersesongen starter skiløypene rett utenfor døra. Mens Lifjell skisenter ligger like i nærheten.

– Hva er status med tanke på booking denne vinteren?

– Vi hadde en super julebordsesong. Januar ble veldig bra. Det samme gjelder for februar og mars – og videre i april og mai. Vi har godt med forespørsler og er veldig, veldig fornøyd med det, sier Gunhild Grav.

SKI UT OG INN: Lifjellstua har høyfjellet på dørstokken. Her utsikt i retning barnebakken på Lifjell. Foto: Andreas Soltvedt

– I hvilken grad støtter hyttefolket på Lifjell opp om Lifjellstua?

– Hyttenaboene er veldig flinke til å bruke oss. De synes det er viktig at tilbudet er her. Mange er innom her hver helg, forteller Andreas Eikrem Bjørndalen.

– I helgene er det også mange tilfeldige gjester som booker seg inn, fortsetter Gunhild Grav som er daglig leder ved Lifjellstua.

Nå ser hun fram til mange fine dager sammen med gjester og ansatte i virksomheten 750 meter over havet.

– Hvordan ble datterens konfirmasjon, forresten?

– Den ble fantastisk. Ja, helt super, minnes Grav.

KOSELIG: Lifjellstua tilbyr 18 rom for overnatting og har også en frittstående hytte. Foto: Andreas Soltvedt
MANGE KURS OG KONFERANSER: Gunhild Grav stortrives i jobben som daglig leder. – Vi har godt med forespørsler og er veldig, veldig fornøyd med det, sier hun. Foto: Andreas Soltvedt
MINNES REÅPNINGEN: – Læringskurven var superbratt. Men vi fant ut av det, sier Ann-Kristin Skogen. Foto: Andreas Soltvedt