Halvor Berg-Hanssen Foto: Privat

– Vi flommes over av svindel. Det er viktig å være oppmerksom og sjekke nøye, sier Halvor Berg-Hansen, Høyrepolitiker i Skien.

– Pust med magen

Onsdag kveld tikket det inn en SMS på telefonen om at BankID-en hans var stoppet etter en oppdatering, og at han måtte følge en link for å styrke sikkerheten.

Han skjønte raskt at det ikke var reelt.

– Hvorfor skulle noen i utlandet sende meg melding om dette. Uansett, det kan være fort gjort å gå fem på hvis man sitter der og holder på med BankID i det man får meldingen, sier han, og forteller at han var nære ved å bli lurt en gang selv.

– Jeg holdt på å bestille noe fra nettet da jeg fikk mail om at noe var galt med innloggingen til angivelig den samme siden som jeg bestilte fra. Heldigvis sjekket jeg avsenderen, sier han og påpeker at svindlerne gjerne vil lure deg ved å få deg til å tro at det haster.

– Mitt råd er; pust med magen, ikke trykk på lenker og ta kontakt med avsenderen om du er i tvil om at det er reelt, om det er banken, politiet eller hvem de enn utgir seg for å være. Det er sjeldent noe haster så mye at det ikke kan vente til neste dag, sier han.

– Sender aldri lenker

BankID understreker på sine nettsider at de aldri vil be deg følge en lenke.

– BankID vil aldri sende ut SMSer som inneholder lenker. Får du en SMS med en lenke fra noen som utgir seg for å være BankID, så er dette svindel, skriver de på sine nettsider.

– Når BankID kommuniserer med publikum og gjør endringer, er det alltid noen som forsøker å utnytte det. Når du får en telefon fra politiet eller banken og blir bedt om å oppgi BankID-koder og passord, så er det forsøk på svindel, skriver de og gir følgende råd for å avsløre svindel:

Halvor Berg-Hanssen skjønte raskt at SMS-en ikke var reell. Han ber andre være obs. Foto: Nikolai Krohne