– Jeg satt i nabohuset og mata ettåringen min. Jeg kikka bort på naboens fotballplen, og plutselig var det et stort dyr som kava i fotballnettet bak målet.

Åsne Gotehus Køhn bor i et byggefelt i Roegrenda i Bø, rett ved skogen. Onsdag forrige uke fikk hun og naboene skogen ekstra tett på da en elgkalv surra seg fast i et fotballnett.

TETT PÅ: Åsne Gotehus Køhn prøvde å redde elgkalven. Foto: Kristin Tangen Tolo

– Jeg ringte fort til min bror som har jobba med viltforvaltning, og forklarte han situasjonen.

Broren ba Åsne prøve å skjære løs kalven. Hun leverte ettåringen til en bestemor i et hus i nabolaget, og løp for å finne en kjøkkenkniv.

– Da jeg kom ut så jeg den ikke lenger. Jeg gikk nærmere og skjønte at den hadde ramla ned bak målet. Den lå fanga i nettet i lyngen.

Hun begynte å skjære i nettet, men det var for sent.

SATTE SEG FAST: Elgen døde i fotballnettet. Foto: Privat

Mye action

– Det må ha gått fryktelig fort, han døde mens jeg prøvde å skjære han løs, forteller Åsne.

Hun ringte politiet som satte henne videre til viltnemda. De sa at naboene kunne håndtere situasjonen videre selv fordi det var mange jegere i nærheten som kunne hjelpe.

– Jeg ringte alle jegerne jeg kjenner, men de var borte alle sammen. Så det ble oss damene som prøvde å ordne opp. En nabo hjalp oss med å kutte strupen slik at blodet fikk renne ut, han hang kalven opp i en stropp i furua. Etter hvert kom en jeger hjem i nabolaget, og han slakta kalven nedi hogget her med alle ungene rundt. Det ble mye lærdom og action for barn og voksne på en dag.

Åsne legger ikke skjul på at det var en ubehagelig opplevelse, for både store og små. Elgen døde sannsynligvis av sjokk og/eller kvelning.

– Det var jo fælt at det gikk sånn, og ungene var litt mutte en periode. Men det var spennende for dem å oppleve slakting.

ELGHJERTE: Ungene fulgte godt med da elgen ble slakta. Her er Theodor (7) med hjertet til elgen. Foto: Privat

Godt elgkjøtt

Jegere har trøsta Åsne med at det er jakt om noen uker, og at elgen sannsynligvis hadde blitt jakta på da.

– Naboen min, fotballentusiasten Theodor (7) syntes nok det var mest dumt at fotballnettet ble ødelagt.

Viltnemnda kom etter hvert til stedet for å registrere hendelsen. De sa det var flott om Åsne og naboene ville beholde kjøttet.

– Det er jo 70 kilo godt elgkjøtt, så vi får fordele det og lage en nabofest. Broren min sier: Her har jeg og mine kamerater prøvd å jakte hjorten i flere uker i det siste uten hell, og så tar småbarnsmora innersvingen på hele bunten.

Eier av fotballhagen med nett er også en ivrig jeger.

– Det er jo litt morsomt at skogens mann, Bjørn Torleif, selv er i Afrika når en elg dør i hagen hans.

I NETTET: I denne hagen satte elgen seg fast i fotballnettet. Foto: Privat