Færre: Jan Petter Steinholt, kjøpmann på Rema 1000 Gimsøy i Skien, forteller at langt færre kjøper med seg plastposer etter prisøkningen for en måned siden. Foto: Caroline Tarangen

– Det er en grusomt stor forskjell. Tidligere solgte vi gjerne en og en halv eske med plastposer hver dag. Nå kan det gå to dager før den er tom, sier Jan Petter Steinsholt, kjøpmann på Rema 1000 Gimsøy i Skien.

– Fire kroner var visst den magiske grensa

Han forteller at det er 400 plastposer i en slik eske og at salget dermed er over halvert siden prisendringen 1. august.

Da gjorde bæreposeprisen et kraftig hopp opp til 4 kroner og 25 øre, etter at kontingenten til Handelens Miljøfond, altså prisen butikkene må betale per pose, ble doblet fra en til to kroner. Etter nyttår vil kundene se enda en prisøkning, når plastposene øker til 5,25 kroner i pris per stykk i butikken.

– Det er mange som tar matvarene under armen eller løper ut til bilen for å hente handlenettet. Det har helt tydelig blitt et prinsipp for mange å unngå kjøp av plastposer nå som prisen har økt, sier kjøpmannen.

Steinsholt forteller at mange kjøpsendringer ofte holder seg to-tre uker, men at han fortsatt ser like mange som takker nei til plastposer etter en måned med dyrere plastposer.

– Salget har bråstoppet. Mange ser på det som en unødvendig kostnad og det sitter langt inne å ta med seg en plastpose ut av butikk, sier han og fortsetter:

- Fire kroner var visst den magiske grensa.

Handlenett: Kathrine Tveit har med seg handlenett på butikken. Foto: Caroline Tarangen

– Fått en god rutine

Varden tok en runde på noen av Skiens dagligvarebutikker for å høre hva forbrukerne selv mener. Noen bruker fortsatt plastposer fra butikken, men det er ingen tvil om at stadig flere blir bevisst på å ta med seg alternativer hjemmefra.

– Det har blitt veldig dyrt med plastposer, så nå har jeg blitt flinkere til å ta med meg handlenett, sier Kathrine Tveit.

Hun har handlet mat på Meny Saga og går ut av butikken med varene i et nett som hun tok med hjemmefra.

– Det er prisendringen som har ført til at jeg har blitt flinkere, også er det jo langt mer miljøvennlig, sier hun.

Like etter kommer Lene Gjermundsen. Hun forteller at hun alltid har to handlenett i veska nå.

– Jeg har fått god rutine på det nå, og passer på å legge det tilbake i veska med en gang jeg har tømt det for mat, sier hun.

Gjermundsen merker at flere har blitt bevisst på å gjøre tilsvarende etter prisøkningen.

Praktisk: Ida Marie Farstad har brukt sekken for å få med seg mat fra butikken i omtrent to år. Hun forteller at det ikke er en prinsippsak, men av praktiske årsaker. Foto: Caroline Tarangen

Også Ida Marie Farstad er i mangel av plastpose når hun går ut av butikken denne formiddagen.

– Jeg har alltid med meg sekk til å ha maten i. Det er bedre for miljøet og jeg har fått en god rutine på det, sier Ida Marie Farstad.

Hun forteller at mangelen på plastpose ikke er en prinsippsak for henne, men at det er av praktiske årsaker hun har gjort denne endringen.

– Jeg har brukt sekken i flere år. Det handler bare om å huske det, smiler hun.

Glemte igjen hjemme: Amalie Rustad Olsen og Frode Olsen kjøpte med seg to plastposer for å ta med seg maten hjem i. Foto: Caroline Tarangen

Glemmer handlenettet hjemme

Det å huske på et alternativ til plastposen er imidlertid problemet for noen andre Varden møter denne formiddagen.

– Ja, det ble visst plastposer på oss i dag. Vi har noen handlenett hjemme, men vi glemte dem selvfølgelig da vi skulle på butikken, sier Amalie Rustad Olsen og Frode Olsen.

De kjøpte derfor med seg to plastposer for å frakte maten ut av Coop Extra denne mandagen.

– Datteren min minner meg på at jeg bør ha med meg handlenett, men det glemmes fort igjen hjemme, sier han.

Det samme sier Anne Marit Lilleland, som har handlet dagligvarer på samme butikk.

– Jeg pleier å ta med meg nett, men har glemt det igjen hjemme i dag. Tidligere hadde jeg to handlenett, men nå har jeg ti. De rommer også like mye som to plastposer, sier hun.

Kjøper plastposer

Til slutt møter vi Bård. Han går ut av Meny med en plastpose fra butikken og en gammel Kiwi-pose han hadde med seg inn.

– Det er helt tilfeldig at jeg hadde en plastpose fra før. Jeg pleier å kjøpe poser og har ingen prinsippsak. Jeg må jo disse posene til søpla uansett, sier han.

Kjøper: Bård hadde tilfeldigvis en gammel plastpose i sykkelen, en forteller at han egentlig ikke bryr seg om prisendringen på plastposer. Foto: Caroline Tarangen