Butikkene selger unna hvite sko som varmt hvetebrød om dagen, men hvordan holder man på hvitfargen lengst mulig?

Vi tok turen til butikkene for å samle inn litt tips og triks fra ekspertene på feltet.

Blir skitne uansett

Sjefen for butikken er

– For det første, hvite sko holder seg ikke så hvite som man skulle ønske de gjorde. Men man kan gjøre veldig mye for å forebygge med impregnering slik at det er lettere å bare dra av skitt og smuss, sier Tone Drøbak ved Junkyard Herkules.

Litt lenger inn i butikken foran veggen som er dedikert til sko viser hun fram det som hun produkt som skal holde skoene hvite.

BESTSELGER: Dette produktet selges fort unna nå. Foto: Anders Høines

– Så skal det sies at man må være villige til å gjøre jobben selv. Personlig er jeg veldig nøye, jeg har hatt disse skoene i fem år nå, sier Drøbak og peker på de hvite Nikeskoene sine.

– Er det mulig å redde skoa om de først har blitt skitne?

– Da må du være nøye og tålmodig. Såla er ofte det vanskeligste. Her ville jeg anbefalt å gå til med en god såpe, en gammel tannbørste, og veldig god tålmodighet. Aldri bruk vaskemaskinen.

Skokultur

Hun sier også at hun har merket at stadig yngre kommer innom for å kjøpe vedlikeholdsutstyr til sko. Grunnen er enkel. Interessen for å kjøpe og selge sko har skutt i været.

– Det er veldig gøy å se at det er mer kultur for å selge sko nå. Barn og unge som før bare har brukt skoa uten å tenke seg om har blitt mer nøye.

ENKEL LØSNING: Det enkle er ofte det beste, sier Tove Tvedten, hun kan anbefale en bøtte med vann og Zalo. Foto: Anders Høines

Vann og Zalo

På Amundsen Sko har de godt med erfaring når det kommer til å holde skoene ved like, og det enkle er ofte det beste sier Tove Tvedten bak disken.

– De hvite skoene tåler en bøtte med vann og Zalo. Du kan la de ligge litt til bløt, men hjelp gjerne til med en børste. Det beste tipset er nok å impregnere dem og ikke minst børste av smuss og støv regelmessig.

Saken ble først publisert 22. april 2022.