– Forbrukertilsynet har pålagt selskapet å sende inn opplysninger for å kunne vurdere om størrelsen på fakturagebyrene er lovlig, skriver Forbrukertilsynet i en pressemelding torsdag.

Selskapet Convene Collection AS, som blant annet benyttes av mange fastleger til å sende ut fakturaer, er pålagt å sende opplysninger om de faktiske kostnadene selskapet har når de sender ut fakturaer.

– Dette for at Forbrukertilsynet skal kunne undersøke om selskapet fakturerer forbrukere for større beløp enn det de har lov til. Vi har sendt pålegget på bakgrunn av henvendelser vi har fått fra forbrukere, skriver Forbrukertilsynet.

– Convenes praksis med fakturagebyrer berører mange, ettersom Convene blant annet sender faktura på vegne av mange fastleger. Derfor er det viktig at vi som tilsynsmyndighet gjør denne undersøkelsen, sier direktør i Forbrukertilsynet, Trond Rønningen i pressemeldingen.

Tre uker på å svare

De opplyser selskapet nå har tre uker på seg til å gi informasjonen Forbrukertilsynet trenger for å vurdere om størrelsen på fakturagebyrene er lovlige eller ei.

– Hvis dokumentasjonen avdekker lovbrudd, vil Forbrukertilsynet vurdere videre oppfølging av saken. Forbrukertilsynet har blant annet myndighet til å fatte vedtak om at en praksis må opphøre, med løpende tvangsmulkt (bot) dersom den lovlige praksisen ikke stopper innen en fastsatt frist. Vi har også myndighet til å ilegge overtredelsesgebyr, skriver Forbrukertilsynet i pressemeldingen.

Daglig leder i Convene Collection AS skriver i en epost til NRK at de vil bruke de neste dagene på å gå gjennom brevet fra Forbrukertilsynet, og at de har forståelse for at problemstillingen reises.

– Vårt gebyr er på lik linje med andre aktører i bransjen, og vi opererer i tråd med gjeldende lover og regler, sa Ingvill Hestenes, administrerende direktør i Convene Collection AS,  til NRK i august.

Flere har reagert

Flere medier har skrevet om personer som har reagert på fakturagebyrene til selskapet. Om ikke man betaler for legebesøket innen 48 timer, får man fakturagebyr på 71 kroner uansett om man får fakturaen digitalt eller i posten, ifølge NRK.

Varden hadde tidligere i år en sak om Kjetil Sollid som reagerte da han fikk brev om at han hadde betalt for mye på legekontoret, men måtte betale 100 kroner for å få pengene utbetalt.

– Det er ikke aktuelt! Opplegget er helt vilt, sa han da.