– Jeg reagerer på at det er lærebøker for tredje og fjerde klassinger hvor barna oppfordres til å tenke over det å føle seg som gutt eller jente, begge eller ingen av delene. Det skeive miljøet har fått definisjonsmakt over hva barn skal lære på skolen og jeg synes foreldre må ta seg tid til å se hva som faktisk står i dagens lærebøker. Det er ingen grunn til å flagge for Pride på norske skoler, mener Birgit Lie Haugen.

53-åringen er fra Kviteseid, men bor i dag i Stavanger.

– Jeg ble kristen som voksen. Tenk hvilke ramaskrik det ville blitt om for eksempel pinsebevegelsen fikk styre hva som skulle stå i lærebøkene på barneskolen slik tydeligvis det skeive miljøet har fått muligheten til?

Hun har gått inn i nettdebatter med det skeive miljøet i kommentarfeltene i landsdekkende medier som Aftenposten, VG, Dagbladet og Nettavisen og fått sitt pass påskrevet.

Kritisk til kjønnsskifte

– Jeg er intensivsykepleier og er svært kritisk til behandlingstilbudet innen kjønnsinkongruens eller kjønnsdysfori. Det gir irreversible endringer av kroppen som krever livslangt behov for hormoner. Jeg har da fått kommentarer om at sånne som meg ikke fortjener å leve og at jeg er homofob høyreekestremist som sikkert også støtter Putin. Det er vanlige angrep mot oss som har en annnen oppfatning enn hva det skeive miljøet står for, sier hun.

Haugen forteller at hun selv har mange lesbiske og homofile venner.

– Jeg er mot mye av konsekvensen av politikken Pride og Fri står for. Enhver bevegelse som ønsker å påvirke samfunnet må tåle å bli kritisert. Kritikk av Pride er derfor helt legitimt. Jeg er selvsagt ikke homomotstander og kampen for homofile og lesbiskes rettigheter har vært viktig og nødvendig. Jeg vet at mange homofile synes debatten, slik den styres av Fri og Pride, blir både pinlig og hard. En av disse er redaktøren av avis Subjekt som selv er homofil. Han påpeker intoleransen i det skeive miljøet og at de gjerne stempler meningsmotstandere som hatefulle, sier hun.

– Enkelte homoaktivister går over streken når de mener alle som ikke flagger for Pride er homohatere, men stort sett tenker ikke alle homaktivister slik, kommenterer Subjekts sjefredaktør Danby Choi til Varden når vi forteller ham om Haugens erfaringer.

Trist å høre

– Jeg synes det er trist å høre Birgit Lie Haugens opplevelser fra nettdebatter, men jeg er klar over at det er mange stygge kommentarer i nasjonale medier, sier Monica Øvereng Ruud. Hun bor i Sandefjord og er leder for Fri Vestfold og Telemark.

– Vi skal respektere hverandre og som organisasjon er vi inkluderende. Når det gjelder påvirkning i skolen blir vi hørt, men bestemmer ikke. Under framlegging av rapporten etter Pride-skytingen ble det sagt at «din ytringsfrihet stopper der den begrenser andres». Det er et sitat det er greit å ta med seg for noen og enhver, sier hun.