annonse

– Ikke kall meg dverg

Oslo. Middelalderparken. Øyafestivalen 2005. Turboneger på scenen. Fra h.
Oslo. Middelalderparken. Øyafestivalen 2005. Turboneger på scenen. Fra h.: Hank von Helvete, vokal, "Mini-Hank" (gestaltet av Vidar Letho) og Euroboy, gitar. (Foto: Scanpix/Nejad, Arash A.)
Vidars ti grunner til at bruken av ordet «dverg» er uakseptabelt i vårt moderne samfunn:

Artisten Vidar Lehto tar nå et oppgjør med bruken av diskriminerende ord.

– Ikke kall meg dverg, er budskapet fra den kortvokste telemarkingen som rager 128 cm over bakken. I et innlegg til Varden har han ramset opp ti gode grunner til at folk ikke skal bruke ordet.

Facebook-knapp kommer her

Egen rettighet

– I Norge virker det som mange synes det er viktigere å bevare sin egen rettighet til å si ord som «dverg», «neger», «invalid» enn det er å la være å støte noen, understreker Vidar Lehto.

Mini-Hank

Vidar Letho er en kjent artist og standupkomiker.  I 2005 opptrådte han på Øyafestivalen med Turboneger, som "Mini-Hank" sammen med Hank von Helvete. Da var det et poeng at han var kortvokst.

- Jeg opptrer gjerne, men jeg holde rmeg unna ting som kan være "freakshow". Jeg har bestemte grenser for hva jeg ikke er med på. Så jeg ville i utgangspunktet si nei. Men det var jo artig med et rockeband på scenen, litt annerledes, sa Letho til Aftenposten om opptredenen som "Mini-Hank". Etterpå dro han på turne med Turboneger til USA.

Vidar Letho har også deltatt i kjente TV-program som Hotell Cæsar, Torsdag kveld fra Nydalen, Nårje og Uti vår hage.

Ble såret

–Jeg ble kalt «dverg» som barn. Det såret meg. Jeg vet at kortvokste blir mobbet også i dag, kanskje i enda større grad enn da jeg var barn, sier Letho.

Han skriver i innlegget til Varden at fremmer man bruken av dette ordet, så fremmer man også mobbing av barn

Lettere

Letho mener også at bruken av av  ordet "dverg" kan gjore det lettere å bruke uttrykk som "neger" osv.

I tiden

– Hvorfor går du ut med dette budskapet nå?

– Mobbing er i tiden. Jeg ønsker å bruke min bakgrunn som spesialpedagog og artist til å gjøre noe med holdningene og mobberne, svarer den 40 år gamle Skiens-mannen Vidar Letho.

Klikk for å se kommentarer ()

Her kan du fritt komme med synspunkter og informasjon. Vi krever fullt navn. Da blir det mer interessant for andre å lese det du skriver. Trakassering, trusler, hatske meldinger eller reklame aksepteres ikke på varden.no. Falske profiler utestenges. Vær saklig og vis respekt når du kommenterer.

annonse

annonse

annonse