Hank von Helvete, vokal, "Mini-Hank" (gestaltet av Vidar Letho) og Euroboy, gitar.
Hank von Helvete, vokal, "Mini-Hank" (gestaltet av Vidar Letho) og Euroboy, gitar. Foto: Scanpix/Nejad, Arash A.

– Ikke kall meg dverg

Artisten Vidar Lehto tar nå et oppgjør med bruken av diskriminerende ord.

– Ikke kall meg dverg, er budskapet fra den kortvokste telemarkingen som rager 128 cm over bakken. I et innlegg til Varden har han ramset opp ti gode grunner til at folk ikke skal bruke ordet.

Egen rettighet

– I Norge virker det som mange synes det er viktigere å bevare sin egen rettighet til å si ord som «dverg», «neger», «invalid» enn det er å la være å støte noen, understreker Vidar Lehto.

Mini-Hank

Vidar Letho er en kjent artist og standupkomiker.  I 2005 opptrådte han på Øyafestivalen med Turboneger, som "Mini-Hank" sammen med Hank von Helvete. Da var det et poeng at han var kortvokst.

- Jeg opptrer gjerne, men jeg holde rmeg unna ting som kan være "freakshow". Jeg har bestemte grenser for hva jeg ikke er med på. Så jeg ville i utgangspunktet si nei. Men det var jo artig med et rockeband på scenen, litt annerledes, sa Letho til Aftenposten om opptredenen som "Mini-Hank". Etterpå dro han på turne med Turboneger til USA.

Vidar Letho har også deltatt i kjente TV-program som Hotell Cæsar, Torsdag kveld fra Nydalen, Nårje og Uti vår hage.

Mobbingen som barn såret meg, sier Vidar Lehto.
Mobbingen som barn såret meg, sier Vidar Lehto.

Ble såret

–Jeg ble kalt «dverg» som barn. Det såret meg. Jeg vet at kortvokste blir mobbet også i dag, kanskje i enda større grad enn da jeg var barn, sier Letho.

Han skriver i innlegget til Varden at fremmer man bruken av dette ordet, så fremmer man også mobbing av barn

Lettere

Letho mener også at bruken av av  ordet "dverg" kan gjore det lettere å bruke uttrykk som "neger" osv.

I tiden

– Hvorfor går du ut med dette budskapet nå?

– Mobbing er i tiden. Jeg ønsker å bruke min bakgrunn som spesialpedagog og artist til å gjøre noe med holdningene og mobberne, svarer den 40 år gamle Skiens-mannen Vidar Letho.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

-

Påstanden:«Jeg har sagt ‘dverg’ i alle år, så det er ikke noe problem for meg.» Det er bare det at det er IKKE deg det handler om. I Norge virker det som om mange synes det er viktigere å bevare sin egen rettighet til å si ord som «dverg,» «neger,» og «invalid,» enn det er å la være å støte noen.

-

-

Påstanden: «Men folk har jo brukt ordet ‘dverg’ i mange år.» Det er helt riktig. Folk har også brukt ord som «mongoloid» om mennesker med Downs syndrom i mange år. Men heldigvis har verden gått videre, og utviklet seg i en bedre språklig retning for de fleste mennesker. De som nekter å følge med på den positive språklige utviklingen, ønsker å være en del av fortidens språkbruk. Mulig man finner mennesker som fortsatt mener at husarbeid ene og alene er kvinnens jobb med i denne gruppen også.

-

Påstanden:«Dverg betyr ‘dwarf’ på engelsk, og dette ordet er akseptabelt brukt i engelskspråklige land.» Språklig kulturelt sett er dette ikke helt riktig. «Dwarf» kan til nød brukes uten at det støter og vil kunne oversettes med «kortvokst.» Men f.eks. i USA vil man aller helst foretrekke «little person.» Ordet «dverg» vil tilsvare det engelske ordet «midget,» som er et svært nedsettende og uakseptabelt skjellsord for kortvokste.

-

Spørsmålet:«Hva da med Snøhvit og de sju dverger?» Dverger er på lik linje med nisser, tusser, vetter og troll eventyrfigurer som ikke eksisterer i virkeligheten. Det skal de få fortsette å være. Kortvokste mennesker er virkelige mennesker i det virkelige liv. Svært mange av dem har til og med utdannelse, jobb og familie – tro det eller ei.  

-

Ordet «dverg»brukes den dag i dag i mobbing av kortvokste barn. Fremmer man bruken av dette ordet, fremmer man også mobbing av barn.

-

Ordet «dverg»har alltid vært brukt i nedlatende sammenhenger som dvergkasting, sirkus og freak shows der kortvokste mennesker ble vist frem som «freaks» sammen med svært overvektige og mennesker med utseendemessige annerledes syndromer. Bruken av ordet hører altså til i Middelalderen.

-

Påstanden«Ordet ‘dverg’ er så innarbeidet, at det er vanskelig å si noe annet.» Er det for vanskelig å si «k o r t v o k s t ?»

-

Påstanden«Det er forskjell mellom kortvokste og dverger. Kortvokste er bare lave, mens dverger har unormale kroppsproposisjoner.»  Det sier mye om hva slags holdninger og menneskesyn man har dersom man bruker dette som et argument. 

-

Et menneskesom har et svært liberalt syn på bruken av ordet «dverg,» har lettere for å se gjennom fingrene med bruken av andre støtende og diskriminerende ord. Det er liksom ikke så nøye, så da gir man like greit blaffen.

-

Påstanden:«Det blir veldig vanskelig hvis vi skal være redd for å støte noen hver gang man åpner munnen.» Nei da, det er ikke noe problem i det hele tatt. Men hvis du fortsatt føler at dette er vanskelig, se på det som en utfordring i å forbedre dine sosiale antenner.