Telemark var rammet av ett av de tretti trapene i Norge i fjor.
Telemark var rammet av ett av de tretti trapene i Norge i fjor.

Ingen uoppklarte drap ved årsslutt

Av 30 drap så langt i år er det ved årets slutt ingen saker hvor politiet famler i blinde eller ikke har siktet en eller flere de mener er mulige gjerningsmenn.

I 2013 registrerte Kripos 45 drapsofre. Få dager før 2014 ebber ut viser tall NTB har samlet gjennom året at 28 personer er drept eller har mistet livet som følge av vold.

Årets siste dag ble den listen økt med to navn, med en familietragedie i Levanger der far og sønn ble funnet døde.

I januar i fjor havnet Telemark på denne listen, da en kvinne i Langesundknivstakk John Gerhard Steen.

Ikke unormalt

30 døde er færre enn de siste årene, men likevel ikke unormalt.

– Vi ser at det i 2014 er færre drap enn i 2013. Det er selvfølgelig gledelig, men vi vet at antall drap går opp og ned. Av vår oversikt som går tilbake til 1990, ser vi at antall drap i grove trekk varierer fra cirka 20 til 50 i året, sier Trygve Aandstad, leder for de taktiske etterforskerne i Kripos.

Kripos vil komme med sin egen årlige oversikt over drap i Norge på nyåret. Organisasjonen har ansvaret for den nasjonale drapsstatistikken og bistår lokale politidistrikt med etterforskningsressurser når drap inntreffer utenfor Oslo.

Drepte kona

I april lette store mannskaper i to uker etter Agnes Müller mens politiets mistanker ble stadig sterkere mot ektemannen Thomas Müller. Han var det siste vitnet som hadde opplysninger om kona og forsvinningen, men etterforskerne fikk ingen andre til å bekrefte hans versjon. Allerede før Agnes ble funnet drept og senket på 70 meters dyp i Lysefjorden i Rogaland, var mannen pågrepet og siktet for drap.

I november ble 34-åringen i Jæren tingrett dømt til 21 års fengsel for å ha voldtatt og med overlegg drept sin egen kone og mor til deres to barn. Han har anket dommen.

– Mellom 1990 og 2013 har andelen partner- og ekspartnerdrap ligget stabilt på omtrent 25 prosent av alle drap i Norge. Det er vanskelig å skille mellom drap begått av partner og ekspartner. I flere saker er offer og gjerningsperson registrert som gift eller samboende, men det fremkommer av og til opplysninger om at offeret har varslet et brudd i forkant av drapet, sier Aandstad.

Lik i rykende bål

Flere drapssaker i 2014 har vakt oppsikt på grunn av brutalitet eller spesielt sjokkerende omstendigheter.

I august ble liket av Bjarte Hansen (58) funnet forkullet i et rykende bål langt inne i et skogsområde ved Hafjell i Oppland. Stesønnen Kim Andreas Kristiansen (23) ble siktet og etterlyst for drapet. Etter elleve dager melder den siktede seg selv for nederlandsk politi og blir utlevert til Norge. Han har erkjent de faktiske forhold, men nekter skyld etter siktelsen om drap.

En uke tidligere i august ble både etterforskere og beboere på Bigset i Hareid kommune på Sunnmøre rystet av drapet på 20 år gamle Sami Milhem. Drapet skjedde i en kommunal bolig og blant personer som politiet kjente flere av. Politiet på stedet kunne fortelle om et åsted preget av en drapsmann som hadde partert den døde. I etterkant av drapet måtte etterforskerne gjennomføre tvangssletting av bilder av den drepte 20-åringen fra mobiltelefoner til flere av vitnene. En 23-åring er siktet for drapet.

Mange reddes

I Oslo hvor det tradisjonelt blir begått mange drap, har 2014 bydd på nedgang. Seks personer er drept i Oslo, mot ni året før. Ingen skal heller ha mistet livet på grunn av legemsbeskadigelse med døden til følge.

Samtidig etterforskes det flere drapsforsøk enn før. Flere enn tidligere redder livet på grunn av rask innsats fra politi og helsepersonell.

– Vi har sett en styrking av akuttmedisinsk kompetanse både blant politi ute på patrulje og blant ambulansepersonell. De kan utføre ganske avanserte inngrep, nærmest «krigskirurgi» ute på et åsted og redder stadig oftere liv, sier politiinspektør Grete Lien Metlid til NTB.

Mens det i 2013 var 20 anmeldelser for drapsforsøk i hovedstaden, ser det tilsvarende antallet for 2014 ut til å bli 27. (©NTB)

Drapssaker 2014

I 2013 var det 42 drapssaker med 45 ofre, ifølge Kripos’ statistikk, som kun omfatter forsettlige og overlagte drap.

* 21. januar: Vibeche Sofie Falck Danielsen (48) blir funnet død i Nidelva i Trondheim etter å ha vært savnet siden 16. januar. Politiet finner samme dag blodspor i leiligheten der hun sist ble observert. En 48 år gammel mann er dømt til 14 års fengsel for forsettlig drap og likskjending. Han har anket dommen.

* 28. januar: John Gerhard Steen (71) blir funnet drept i Langesund i Telemark. En 43-årig kvinne, som tidligere er anmeldt for vold mot ham, er pågrepet og siktet for drapet.

* 2. mars: En treåring dør på Helgelandssykehuset i Rana etter å ha blitt hentet i ambulanse etter at en venn av familien tok kontakt. Foreldrene er siktet for legemsbeskadigelse med døden til følge.

* 19. mars: En kvinne blir funnet død i en bolig på Gamlegrendåsen på Kongsberg. En mann, som også var i huset, blir behandlet for kullosforgiftning. Mannen er siktet for forsettlig drap på kvinnen.

* 6. mai: Den savnede 36 år gamle tobarnsmoren Agnes Elisabeth Müller blir funnet død i en bylt som blir hentet opp fra 70 meters dyp utenfor Dørvika i Lysefjorden i Forsand kommune i Rogaland. Ektemannen Thomas Müller ble i desember dømt til 21 års fengsel for å ha voldtatt og drept henne. Han har anket dommen.

* 23. mai: Ei to år gammel jente blir funnet drept med en rekke knivstikk når politiet rykker ut på melding om et masseslagsmål på Ellingsrud i Oslo. Jentas far blir pågrepet og siktet for drapet. Jentas mor og mormor samt hennes onkel og en annen person med relasjon til familien blir sendt til sykehus med skader.

* 17. juni: Norsk-vietnamesiske Khai Ngoc Dinh (44) blir funnet skutt og drept i et parkeringshus under Grønland Torg i Oslo. Til sammen ni personer blir siktet for drap eller medvirkning til drap. Fire av dem er løslatt, og ifølge VG er mistanken mot dem svekket. I tillegg er fire personer siktet for å ha bistått etter drapet.

* 28. juni: Naser Abdol Mohamady (37) blir skutt og drept i en bolig i Enggata i Fredrikstad. En 46 år gammel mann blir siktet etter at han melder seg for politiet.

* 25. juli: Ib Ronny Svenningsen (45) blir funnet død utenfor en bolig i Tobøl i Eidskog i Hedmark. En 36-årig bekjent blir siktet for legemsbeskadigelse med døden til følge. Siktelsen mot ham blir senere skjerpet til forsettlig drap.

* 8. august: 20 år gamle Sami Milhem blir funnet partert og drept i en kommunal leilighet på Bigset i Hareid kommune på Sunnmøre. En 23 år gammel mann fra Nordland blir samme dag pågrepet og siktet for drapet.

* 14. august: Liket av den drepte Bjarte Hansen (58) blir funnet forbrent i et rykende bål nedenfor Hafjell i Øyer i Oppland. Stesønnen Kim Andreas Kristiansen (23) blir siktet og etterlyst for drapet. Etter elleve dager melder den siktede seg selv for nederlandsk politi og blir utlevert til Norge.

* 16. august: En mann i midten av 50-årene blir knivstukket i en leilighet i Hagegata på Tøyen i Oslo. Han dør senere på sykehus. En 53-åring har erkjent knivstikkingen.

* 23. september: Hermod Magne Steinsund (48) blir funnet skutt og drept i boligen sin i et kommunalt hybelhus på Kvaløysletta i Tromsø. Dagen etter blir en mann pågrepet og siktet for forsettlig drap.

* 21. oktober: Åge Stavran (35) blir funnet død i forbindelse med en brann i en leilighet i Spjelkavik i Ålesund. Tre menn og en kvinne siktes for legemsbeskadigelse med døden til følge, i tillegg til at mennene er siktet etter mordbrannparagrafen. Siktelsen mot den ene mannen er senere skjerpet til forsettlig drap.

* 23. oktober: Lillemor Laurenze Lie (63) blir funnet drept i sitt hjem i Kirkenær i Grue kommune i Hedmark. En 48 år gammel mann er siktet for drapet.

* 26. oktober: En 44 år gammel mann fra Litauen blir funnet død utenfor en boligblokk i Steinkjer. To menn og en kvinne er siktet for legemsbeskadigelse med døden til følge. En mann er dessuten siktet for legemsfornærmelse.

* 28. oktober: Mannen som er siktet drap på Hermod Magne Steinsund, blir også siktet for drap på Stein Håvard Larsen, som ble meldt savnet 3. oktober i Tromsø.

* 28. oktober: Miljøterapeut Anna Kristin Gillebo Backlund (30) blir drept på den private barneverninstitusjonen Små Enheter i Vollen i Asker. En beboer, ei 15 år gammel jente, er siktet for drapet.

* 28. oktober: Den afghanske asylsøkeren Narges Josefi (27) blir funnet knivdrept på Hamar. Hennes ti år eldre afghanske ektemann pågripes etter to dager og siktes for drapet.

* 15. november: En 40 år gammel mann blir funnet drept på Etterstad i Oslo. Samboeren (35) er knivskadd. En 47 år gammel italiensk mann etterlyses, siktet for drapet og for drapsforsøk. Dagen etter blir den siktede pågrepet på et treningsstudio. Han erkjenner drap, men ikke drapsforsøk.

* 25. november: En mann i 50-årene blir skutt og drept på jobb på Oppsal Vaktmestersentral i Oslo. En 53 år gammel norsk-polakk er siktet for drapet. De to er tidligere kolleger som håndverkere på vaktmestersentralen.

* 30. november: Kenneth André Nilsen dør under et julebord i Melbu i Vesterålen, etter at han skal ha oppsøkt stedet og vært brysom. Tre menn er siktet for legemsbeskadigelse med døden til følge.

* 7. desember: En 50 år gammel mann dør etter å ha blitt utsatt for grov vold i sitt hjem i Sagvåg på Stord. En 40 år gammel mann som var på besøk hos den avdøde, er siktet for legemsbeskadigelse med døden til følge.

* 12. desember: En 62 år gammel mann blir funnet død i leiligheten sin i Loddefjord i Bergen. Den 28 år gamle stesønnen hans er pågrepet og siktet for legemsbeskadigelse med døden til følge.

* 13. desember: En 35 år gammel kvinne fra Etiopia blir knivstukket og drept i et hybelhus i Fyllingsdalen i Bergen. En 50 år gammel dansk statsborger, som opprinnelig er fra Sri Lanka, erkjenner å ha stukket kvinnen gjentatte ganger med kniv.

*15. desember: En kvinne blir funnet drept i Ulsåk i Hemsedal i Buskerud. Ektemannen hennes er siktet for forsettlig drap og kommer 21. desember til Norge, der han blir pågrepet av politiet. Han har erkjent de faktiske forhold i saken.

* 22. desember: En mann i 50-årene blir funnet død i en leilighet på Ekeberg i Oslo. To menn på 25 og 50 år, samt en kvinne i 40-årene er siktet for forsettlig drap.

* 30. desember: En kvinne i midten av 60-årene blir funnet død i en bolig på Fjellhamar i Lørenskog kommune i Akershus. Sønnen i begynnelsen av 40-årene er pågrepet og siktet for forsettlig drap.

* 31. desember: Drap og selvdrap i Levanger. Far (47) og sønn (17) funnet døde på familiegården. Politiet kaller det en familietragedie.

Merk: NTBs løpende tall kan avvike noe fra årsstatistikken til Kripos. Dette er fordi enkelte drap ikke vil passe inn i Kripos’ definisjon av drap ved årsslutt. Kripos teller i sin årsstatistikk kun overlagte og forsettlige drap, det vil si drap som omfattes av straffeloven § 233. Det betyr at legemsfornærmelse og legemsbeskadigelse med døden til følge (straffeloven §228 og §229) ikke telles med.

I tillegg har disse tre sakene fått mye oppmerksomhet i år, men regnes ikke med i NTBs statistikk:

* 13. oktober: En gresk skipsoffiser blir pågrepet og siktet for drap på en ukrainsk kvinne i 30-årene om bord i skipet Anangel Explorer, som ankom Narvik. Kvinnen er ikke funnet. Mannen nekter straffskyld.

* 21. oktober: En 32 år gammel mann blir pågrepet og siktet for drap på åtte år gamle Monika Sviglinskaja i Bergen i 2011. Mannen har tidligere vært samboer med jentas mor. Han nekter for å ha noe med dødsfallet å gjøre. Saken ble opprinnelig henlagt fordi politiet mente det trolig dreide seg om et selvmord.

* 6. november: En 60 år gammel mann melder seg for politiet og tilstår drap på en kvinne i Oslo før han dumpet henne på Finnskogen i 1992. Politiet har siktet ham for drapet, og mannen sitter i varetekt. Liket av kvinnen er imidlertid ikke funnet. (©NTB)