Janne Myrdal må kle godt på seg for å holde varmen når gradestokken kryper ned mot 40 minusgrader i Nord Dakota.
Janne Myrdal må kle godt på seg for å holde varmen når gradestokken kryper ned mot 40 minusgrader i Nord Dakota. Foto: ALLE FOTO: JANNE MYRDAL

Janne tok «selfie» i 37 minus

Mens folk i Sør-Norge foreløpig har hatt en snøfattig og mild vinter, er det andre deler av verden hvor vinteren herjer for fullt.

Janne Myrdal er født og oppvokst i Skien, men bor i dag i Nord Dakota i USA og der har det de siste dagene vært ubehagelig kaldt.

– Søndag og mandag var det temperaturer rundt 37 minusgrader, og med sterk vind ble det rundt 52 minus. Det er veldig kaldt, sier Myrdal før hun legger til:

– De siste dagene har det vært klarvær og ikke en sky på himmelen, noe som har gjort temperaturene ekstra kalde. Det er ikke mer enn en halvmeter med snø så det er ikke noe problem.

Tre-fire lag med klær

Hun la ut et såkalt «selfie» på Facebook etter en tur i stallen mandag morgen, hvor hun er godt pakket inn i klær.

– Dette er tatt før turen i stallen, men da jeg kom tilbake til huset var jeg kledd i et hvitt frostlag og jeg hadde iskalde fingre og tær. Men vi kan ikke bare være inne selv om det er iskaldt, så det gjelder bare å kle på seg tre-fire lag med klær, sier Myrdal.

Hestene til Janne Myrdal går utendørs i kulda.
Hestene til Janne Myrdal går utendørs i kulda.
Til tross for de kalde vinterdagene er det ikke så mye snø i Nord Dakota.
Til tross for de kalde vinterdagene er det ikke så mye snø i Nord Dakota.
Janne Myrdal er født og oppvokst i Skien, men har bosatt seg i USA.
Janne Myrdal er født og oppvokst i Skien, men har bosatt seg i USA.

Måtte stenge skolen

De kalde vinterdagene satte også sitt preg på andre deler av lokalsamfunnet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Den lokale skolen ble stengt på mandag. Først og fremst på grunn av at fryktet at skolebussene ikke skulle tåle kulda. Ellers var det nok mange som valgte å holde seg inne, sier Myrdal.

Kaldeste vinter på 10 år

Nord Dakota er kjent for å ha kalde vintre, men Myrdal kan ikke huske sist det var like kaldt.

– Min mann sier at det minst må ha vært 10 år siden det vinteren var like kald. Nå ligger vi helt inntil Canada og de sier på nyhetene at vi de siste dagene har hatt det kaldere enn i Alaska. Så det sier vel sitt, sier Myrdal.

Ikke bare i nord

Det er ikke bare i de nordlige delene av Amerika at de opplever kalde dager.

– På østkysten, for eksmepel i Washington, blir det panikk når det blir kaldt. Det har vi sett på nyhetene. Vi er mer vant til tøft vær her i nord, så vi takler det greit, sier Myrdal.

Hun har fått med seg at den norske vinteren har latt vente på seg, men sier at folk i Nord Dakota ofte spør om det ikke blir like kaldt i Norge om vinteren.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Da pleier jeg å si at vi også Norge kan ha kalde vintre, men at vi ikke er dumme nok til å bosette oss der. Det er vel nesten bare Finnmarksvidda i Norge som kan måle seg med en slik kulde, sier Myrdal.