Det var i forbindelse med markering        av Eid at menigheten dro til Eventyrfabrikken.
Det var i forbindelse med markering av Eid at menigheten dro til Eventyrfabrikken. Foto: Tore Øyvind Moen

Jente (11) banket opp av guttegjeng i Eventyrfabrikken

En guttegjeng slo og sparket ei jente slik at hun endte på sykehus. Eventyrfabrikken vil sette inn sikkerhetsvakter når den muslimske menigheten kommer.

Jenta, som skal være 11 år, ble så alvorlig skadet at hun måtte være natten over på sykehuset. Politiet etterforsker saken mot de unge guttene som legemsbeskadigelse.

Den alvorlige hendelsen fant sted på Eventyrfabrikken i Skien lørdag 4. oktober. Innerst i et hjørne av den store lekehallen ble jenta først angrepet av noen av guttene. Deretter kom flere til.

Ingen av de ansatte så hendelsen, men de ble gjort oppmerksomme i etterkant av noen av de voksne i følget til jenta. De voksne forklarte at guttene hadde slått, sparket og kalt henne hore.

– Aldri opplevd før

– Jeg kan ikke skjønne at noen kan gjøre noe sånt. Dette har vi aldri opplevd før. Vi har hatt knuffing, småkrangling og uvøren lek, men aldri vold av denne typen, sier Terje Gustavsen, daglig leder ved Eventyrfabrikken.

Det skal ha vært en krangel mellom noen gutter og jenta og hennes venninner som utløste det hele. Og så ble det henne som guttene tok det ut på.

Terje Gustavsen er rystet over voldsepisoden og sier de vil leie inn sikkerhetsvakter. Bildet er tatt under åpningen i 2008.
Terje Gustavsen er rystet over voldsepisoden og sier de vil leie inn sikkerhetsvakter. Bildet er tatt under åpningen i 2008.
Kawa Salei kjenner ikke episoden og er overrasket.
Kawa Salei kjenner ikke episoden og er overrasket.

Etterpå hadde hun vondt i en fot og i magen, men de ansatte forsto ikke hvor alvorlig det var.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Samme kveld oppsøkte jenta sykehuset med familien sin. Og der ble hun liggende over natta.

Voksen knuffet til ansatt

– De voksne pekte ut to av guttene som var med på det. De to var i følget til en muslimsk menighet i Skien. Da jeg kontaktet en voksen fra følget begynte han i stedet å knuffe på meg. Jeg opplevde ham som skremmende og respektløs, forteller en ansatt i Eventyrfabrikken.

Telemark islamsk forening var på Eventyrfabrikken i forbindelse med feiringen av den muslimske høytiden Eid. Cirka 63 barn og 12 voksne var med i følget.

Men det var også andre folk i lekehallen denne dagen. Eventyrfabrikken har anledning til å slippe inn opptil 450 personer på en gang. Og akkurat denne lørdagen var det smekk fullt i lokalet. Jenta var ikke der i anledning Eid.

Setter inn sikkerhetsvakter

De ansatte patruljerer området cirka hver halve time, men har ikke overoppsynet med hele hallen hele tiden. Nå vurderer Eventyrfabrikken å sette opp kameraer. Lokalet er skiltet med at voksne i følget har ansvar for barn inne i lekehallen.

Gustavsen sier at de også vil leie inn sikkerhetsvakter når den muslimske menigheten kommer for å feire Eid. Den finner sted to ganger årlig og menigheten har vært på Eventyrfabrikken hver gang de siste tre-fire årene.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Dette er totalt uakseptabelt. Vi vil ikke nekte noen inngang, men vi kan forlange at de oppfører seg slik vi vil ha det på vårt sted, sier Gustavsen.

Konfliktrådet og barnevernet

Politiet ble koblet på saken på søndagen. Og de opprettet en sak merket legemsbeskadigelse.

– Vi jobber nå med å kartlegge det som er skjedd, forklarer ungdomsetterforsker Morten Berntsen ved Grenland politistasjon.

Han har vært i kontakt med noen av guttene og deres foresatte, og vil fortsette med det. Mellom fem og sju stykker er involvert. Han forteller at de var der for å feire Eid, men ikke alle var der i regi av samme menighet.

Guttene er i alderen 9 til 13 år og dermed under strafferettslig alder. Men Berntsen vil arbeide videre med saken av forebyggende årsaker. Etter hvert blir barnevernet kontaktet, slik politiet er pliktig til, og det kan etter hvert bli en sak for Konfliktrådet.

– Vi prøver veldig ofte å få ofre og gjerningspersoner til å møtes. Det tror vi kanskje har den beste forebyggende effekten. Slik får gjerningspersonen mulighet til å gjøre opp for seg. Og det kan være betryggende for offeret som gjerne blir veldig redd i etterkant, sier ungdomsetterforskeren.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Sånt skal ikke skje

Nestleder i Telemark islamsk forening, Kawa Salehi, blir svært overrasket da Varden ringer. Han var ikke i Eventyrfabrikken selv, og har heller ikke hørt om episoden forrige lørdag.

– Det var rart. Vi har aldri opplevd noe sånt før. Man tenker ikke at noe sånt kan skje, sier han, og understreker at det er alvorlig når et barn ender på sykehus.

– Vi må ha et møte for å se at noe sånt aldri skjer igjen, enten det er på Eventyrfabrikken eller andre steder, sier han.

Han understreker at foreldre og voksne må passe på barna og lære dem å passe på hverandre. Han legger også vekt på at Eid er en stor helligdag for dem.

– Barna må være flinke selv om folk har forskjellig bakgrunn og kommer fra forskjellige steder, sier Salehi.

Han lurer på om de må sette inn flere voksne til å passe på når de er i lekehallen framover.