annonse

Jordmødrene tenkte at noe var galt med babyens øyekatarr. Det hadde de rett i.

ANGREPET
ANGREPET: Sykehuset Telemark var blant sykehusene i Helse Sør-øst som ble rammet av svikt i datasystemet. (Foto: Arkiv)
Adenovirus

Det er påvist adenovirus på seksjon for nyfødt intensiv ved Sykehuset Telemark.

Martin Øyvang
  • Lena Beathe Arneberg

Sykehuset har derfor valgt å stenge seksjonen inntil videre.

Det var i helga at de ansatte på avdelingen oppdaget at noe ikke stemmer, etter at en innlagt baby på intensivavdelingen hadde fått øyekatarr.

–  I seg selv er det ikke uvanlig med øyekatarr hos nyfødte. Men i dette tilfellet ble personale og mødre smittet med en ganske hissig øyekatarr, sier klinikksjef Gunnar Gausel.

– Smitter lett

Nå er det bekreftet at det er adenovirus det er snakk om. Det er foreløpig ett barn, to mødre og fire ansatte som har fått påvist viruset.

– Viruset er i utgangspunktet ikke farlig, men smitter lett, sier smittevernoverlege Yngvar Tveten.

Adenovirusinfeksjoner er svært vanlig, spesielt hos små barn. Den vanligste typen fører til øyekatarr, mens andre varianter av viruset kan forårsake luftveisinfeksjoner eller diaré.

Stengt for første gang

Dette er imidlertid første gang at nyfødt intensiv blir stengt på grunn av viruset. Det er på denne avdelinga de svakeste nyfødte er innlagt.

–  Det betyr at alle for tidlig fødsler og kompliserte fødsler vil bli utført ved andre sykehus, sier klinikksjef Gunnar Gausel.

Dette gjelder fødsler hvor det er grunn til å anta at barnet vil trenge ekstra oppfølging. Gausel forteller at blant annet normale keisersnitt vil bli gjennomført som vanlig, dersom det ikke er grunn til å tro at barnet må på intensiv.

Han forteller at de inneliggende barna på nyfødt intensiv blir godt ivaretatt, og at foreldrene deres er informert om situasjonen.

– Foreløpig er det uvisst når avdelingen kan gjenåpnes, men vi håper det kan skje i løpet av noen dager, sier Gausel.

Klikk for å se kommentarer ()

Her kan du fritt komme med synspunkter og informasjon. Vi krever fullt navn. Da blir det mer interessant for andre å lese det du skriver. Trakassering, trusler, hatske meldinger eller reklame aksepteres ikke på varden.no. Falske profiler utestenges. Vær saklig og vis respekt når du kommenterer.