Mens eldreskandalen i Porsgrunn vokser, er ordfører Robin Kåss klar på at Porsgrunn Utvikling ikke må tappes for hardt.
Mens eldreskandalen i Porsgrunn vokser, er ordfører Robin Kåss klar på at Porsgrunn Utvikling ikke må tappes for hardt. Foto: Per Arne Rennestraum

Kåss kutter med god samvittighet

Pleietrengende stues på bort sykehjem. Ansatte og pårørende fortviler over kuttene. Samtidig er ordføreren mest bekymret over at Porsgrunn Utvikling AS ikke skal tappes for millioner.

Ap gikk til valg å på å styrke eldreomsorgen. I stedet kuttet de. Samtidig sprøytes millioner inn i Porsgrunn Utvikling (PU), et kommunalt eid selskap som styres etter forretningsmessige prinsipper. Ordfører Robin Kåss (Ap) er redd for at hvis det nå tas ut igjen for mye penger, kan det gå på handlefriheten løs i PU. I styret i Porsgrunn Utvikling sitter Ole Henrik Lia, gruppeleder og spinndoktor i Ap, som styreleder. Ingen av dem er åpenbart like bekymret for handlefriheten i eldreomsorgen.

Fredag 10. juni skrev Varden om den 72 år gamle sterkt pleietrengende demente mannen som i tre uker var stuet bort på et rom på St. Hansåsen. Uten å komme ut. Bare to måneder i forveien hadde PD fortalt om en kvinne som ble som sendt hjem fra korttidsavdelingen på St. Hansåsen, fordi kommunen skulle spare penger. Det endte med at hun døde en uke senere. 16. juni sto ordfører Robin Kåss på formannskapets talerstol og advarte sterkt mot å ta for mye penger ut av Porsgrunn Utvikling. Han sa ikke så mye om kutt i sykehjem. Porsgrunn utvikling er et selskap som tilføres titalls millioner i egenkapital fra kommunekassa og som mottar mer eller mindre fordekte subsidier gjennom rause kommunale leiekontrakter. Det har kommunen åpenbart råd til fordi den sparer på eldreomsorgen. Stemningen har sjelden vært så god i Arbeiderpartiet som da de fikk forelagt en konsulentrapport som viste at deler av Porsgrunns eldreomsorg drives dyrere enn i sammenlignbare kommuner. Det var det de trengte som alibi for å skjære ned enda noen nye millioner. Nå ser de konsekvensene.

Arbeiderpartiet gikk til valg på sykehjemssaken. Ordførerkandidat Robin Kåss tapetserte Facebook og lot ikke et telefonnummer til en eneste journalist i Porsgrunn og omegn være uprøvd i jakten på positiv PR. Noe han for så vidt har fortsatt med etter at han ble valgt. Men det Ap lovte, var å bygge to nye sykehjem, som på den tiden allerede var under bygging. De glemte bare å love at de ikke skulle fjerne 12 sykehjemsplasser og skjære i budsjettene til helse og omsorg. Viola Johansen fra det samme Arbeiderpartiet gikk ifølge PD sist torsdag ut og refset Frp for å skape frykt på Facebook, i kjølvannet av Vardens oppslag. Det er altså ikke kuttpolitikken som sprer frykt. kan det virke som. Det er ikke noe nytt at Porsgrunn Arbeiderparti helst vil bruke pengene på noe annet enn sykehjemsplasser. På 90-tallet og tidlig på 2000-tallet var det en klassisk konflikt mellom Ap og terrierne Jørn T. Løberg og Unni Walaas i Frp. Den gangen ville Ap satse på omsorgsboliger framfor sykehjemsplasser. Frp har i kjent stil og i tur og orden satt sykehjemsplasser opp mot Frisklivsenter, rådhustrapp og kulturhus. Sosialdemokratene har i like kjent stil kjørt sitt eget løp. Innimellom dukker det opp skrekkhistorier fra rom og korridorer på sykehjemmene. Dette er historier som Ap synes å kunne tåle for å skape handlefrihet og nye bygg i byen.

Derfor kan posisjonen i Porsgrunn tillate seg å prioritere Porsgrunn Utvikling. I sist bystyremøte var Ap også oppriktig bekymret for bienes ve og vel i Porsgrunn og varaordføreren krevde hvite framfor sorte benker i parkene. Det kan nok oppfattes som en provokasjon for dem som virkelig har noe å bekymre seg over. I mellomtiden legger Kåss nok en gang skylda på regjeringen for dårlig kommuneøkonomi, men er det en unnskyldning for å bruke penger på staselige bygg framfor eldreomsorg?