FORBEREDT: Kommuneledelsen er spent på tiden framover, men forteller at de har god beredskap på et nytt smitteutbrudd. Foto: Anniken Wathne

Fem personer fra Skien fikk påvist korona i juli: – Det har ikke blitt noe lokalt oppbluss av covid-19

Kommunen melder om en rolig «koronasommer», men mener de er godt forberedt på en ny smittebølge.

SKIEN (VARDEN): Forrige uke ble det kjent at fire personer har fått påvist smitte av covid-19 etter å ha vært på utenlandsreiser. Totalt har det vært fem smittefeller i Skien i juli.

– Jeg kan bekrefte at det ikke har blitt noe lokalt oppbluss av dette. Det er blitt gjort smittesporing, og vi følger opp de personene som er satt i karantene, sier kommuneoverlege for smittevern, Trude Belseth Sanden.

Varaordfører Trond Ballestad forteller at kommunen har fulgt situasjonen tett gjennom sommeren, og oppsummerer de siste månedene som rolige og kontrollert.

– Oppsummert med koronabriller har det vært rolig. Vi har planlagt godt og har hatt god beredskap, sier han.

Les også
Slik blir skolehverdagen i Skien: Alle starter på «gult» nivå

Kommunen har gjennom sommeren hatt mest fokus på å følge opp tilsyn på steder hvor flere folk samles.

– Spisesteder, utesteder, Eventyrfabrikken og Skien fritidspark er noen av dem. Det rapporteres om gode forhold, og det er ingen grunn til å være urolig, sier varaordføreren.

Les også
Gjester reagerer på dårlig smittevern: – Ser verre ut enn det er
ROLIG SOMMER: Varaordfører Trond Ballestad forteller at Skien kommune har god beredskap, men oppfordrer innbyggerne til å ta smittehensyn seriøst. Foto: Anniken Wathne

Stor testaktivitet

Tross lave smittetall, har det vært stor testaktivitet gjennom sommeren.

– Vi har godt med utstyr, og ligger over det myndighetene setter som krav for beredskapslager. Dette fordi vi var tidlig ute med å bestille utstyr, og har god beredskap på vår smittevernslegevakt, sier Ballestad.

Kommunalsjef for helse og omsorg, Erik Nordberg, opplyser at det i forrige uke var rundt 220 personer som ble koronatestet på luftveislegevakten på Klosterskogen. Fra starten av pandemien har rundt 3000 personer blitt testet for covid-19.

Les også
Fire personer fra Skien har testet positivt på korona denne uka: – De tilhører tre forskjellige reisefølger

– I sommer har det på det meste vært rundt 100–250 personer som har blitt testet på en uke. Dette er ikke toppsjiktet av testkapasiteten vi har, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Nordberg forteller at mange opplever at det lang kø for å teste seg, men sier at testingen skjer i bolker, og at køen derfor kan oppfattes som misvisende.

– Det er en organisasjonsform, så det ser ut som lang kø, men det handler om å redusere bruken av utstyr. Hvis det er 30–40 personer i køen tar det cirka 20 minutter å teste, sier Nordberg.

Han forteller at det også har blitt en endring i testsystemet av ansatte i helsetjenesten.

– Det er få ansatte som har vært i utlandet, men mellom 10–15 personer har vært hjemme og ventet på testresultat. Det er nå lav terskel for å teste ansatte, brukere eller pasienter.

Les også
Alle som har vært i utlandet må testes før de skal tilbake på jobb ved sykehuset

Spent på høsten

Kommuneledelsen er spent på høsten, og registrerer at det er økt smitte i enkelte deler av landet etter inn- eller utenlandsreiser. De vil fortsette å holde seg nasjonale retningslinjer, og ta lokale vurderinger om det blir nødvendig.

– Vi har mange hensyn å ta, men vi føler oss godt forberedt på høsten og vil vurdere vår drift ut etter smittesituasjonen, sier kommunedirektør Karin Finnerud.

Les også
Bekreftet: Flere fra Skien i karantene etter Hurtigruten-utbruddet

Kommuneledelsen er tydelige på at smittehensyn må tas seriøst, og at alle fremdeles på holde avstand. Kommuneoverlegen mener at lav smittetall gjør at de stiller godt forberedt på det som måtte komme.

– Vi har fått tid til å forberede oss og lage grundige planer. Hvis det blir et stort lokalt utbrudd så må vi tilrettelegge for de sårbare gruppene, sier Sanden.