Totalt seks sauer har blitt drept eller skadd av ulv i Vest-Telemark den siste tiden. Nå har jegerne fått tillatelse til å felle ulven.
Totalt seks sauer har blitt drept eller skadd av ulv i Vest-Telemark den siste tiden. Nå har jegerne fått tillatelse til å felle ulven. Foto: NTB SCANPIX

Krever at ulvejakta stoppes umiddelbart

Spor etter ulv i Telemark og i Aust-Agder på tampen av året gjorde at lisensjakta med kvote på to ulver ble gjenopptatt på nyåret. Rovviltets Røst har sendt klage og fortviler over at jakta ikke stoppes umiddelbart.

– Vi har påklaget vedtaket som omfatter utvidet lisenskvote med to dyr, sier Anne Margrethe Vadder, styremedlem i Rovviltets Røst.

– Vi har bedt rovviltnemda om oppsettende virkning, som betyr at jakta skal stoppes inntil klaga er behandlet. Vedtak om at to ulv kan felles ble fattet to dager før julaften. Ved flere tilfeller gjennom de siste tre år har den aktuelle rovviltnemnda handlet etter svært spekulative og udemokratiske metoder. Én av de mest fremtredende metodene som er blitt benyttet gjennom disse årene, er at kontroversielle vedtak er blitt fattet tett opp mot høytids- og helligdager. 1. januar startet jakta, sier Vadder oppgitt.

Les også:Gjenopptar lisensjakt på ulv

Vedtaket står

– Nå er jakta i gang, og for alt vi vet kan ulven være død allerede. Vi synes rovviltnemda trenerer saken, og skjønner ikke hvorfor klagen vår ikke behandles umiddelbart.

– Det er tre uker fra vedtaket er fattet til klagefristen går ut. Vi vil innkalle til møte og ta en beslutning etter det, sier leder av rovviltnemda i Telemark, Aust-Agder, Busker og Vestfold, Jørund A. Ruud.

– Nemda har allerede tatt stilling til om klagen har oppsettende virkning, men i dette tilfellet her er det ikke det, så vedtaket om jakt står fortsatt, legger Ruud til.

Les også: Nå øker sjansen for å felle ulven

Tegn på etablering

Rovviltekspertene mener det er snakk om to individer.

– Vi tror disse er i ferd med å etablere seg. De har gått rundt gårder og man har sett sport rundt sauegjerder, sier Ruud.

– Hadde vi trodd at det var streifdyr hadde vi ikke kunnet vedta ny kvote på to.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Vi mener at rovviltnemda i region to i teorien praktiserer fri jakt på ulv. At det er snakk om ulv som er i ferd med å etablere seg har jeg vanskelig for å tro i forhold til hva som er sagt tidligere i denne saken, sier Vadder.

– Dessuten er jeg skuffet over at vedtaket ikke er satt på vent til klagen  vår er ferdig behandlet. At man vedtar lisensjakt på to nye ulv rett før en høytid, samtidig som klagen ikke blir behandlet på flere uker er uakseptabelt.

Vadder mener også at det bør samles inn møkk eller hår for dna-analyse før en fellingstillatelse.

– Etter hva jeg forstår har de samlet inn dna på èn ulv i regionen, mens det er fellingstillatelse på to. Dette betyr at de kan felle en genetisk viktig ulv, noe som vi har sett har blitt gjort tidligere. Dette er tragisk for ulvestammen. At Ruud mener det er snakk om en etablering, bør han derfor få dokumentert skikkelig, avslutter Vadder. 

Les også:Ulv felt i Telemark