Etter at Kristian Norheim mottok trusler som også gjaldt hans familie, tok han kontakt med vedkommende som truet ham. – Det er ikke sikkert det er akkurat slik man skal gjøre det på den måten, men da rant det over for meg, sier Frp-representanten.
Etter at Kristian Norheim mottok trusler som også gjaldt hans familie, tok han kontakt med vedkommende som truet ham. – Det er ikke sikkert det er akkurat slik man skal gjøre det på den måten, men da rant det over for meg, sier Frp-representanten. Foto: fredrik pedersen

Kristian Norheim (Frp) og familien er truet på livet

Kristian Norheim (Frp) og familien har fått hatmeldinger og direkte drapstrusler på grunn engasjementet for Israel. PST er koblet inn i saken.

Norheim som i tillegg til å sitte på telemarksbenken på Stortinget, er utenrikspolitisk talsmann for Fremskrittspartiet.

Hans rolle har vært mer enn tydelig denne sommeren. 38-åringen fra Siljan har kommentert en rekke utenrikspolitiske spørsmål både i nasjonale og internasjonale medier.

Israel-venn

Aller tydeligst har han vært i konflikten mellom Israel og Palestina, og krigen som pågår i Gaza.

– Jeg var tidlig ute med støtte til det jeg oppfatter som en forsvarskrig. Jeg mener Israel har rett til å forsvare seg mot angrep fra Hamas, sier Norheim.

Sist søndag sto han på talerstolen utenfor Stortinget i Oslo og holdt appell, da 500 demonstranter fra organisasjonen «Med Israel for fred» (MIFF) samlet seg.

Søndag talte Norheim under en demonstrasjon i Oslo.
Søndag talte Norheim under en demonstrasjon i Oslo. Foto: Bjørn Inge Bergestuen
På Facebook og inn på sin egen telefon har personer kontaktet og truet Norheim.
På Facebook og inn på sin egen telefon har personer kontaktet og truet Norheim.

Tvers over gaten sto motdemonstranter bak en mur av politi.

– Kommentator i Dagbladet, John Olav Egeland, beskriver det som en forgiftet konflikt, siden man blant annet må tilkalle massivt politioppbud på grunn av en fredelig markering. Det er jeg dessverre enig i, sier Norheim som selv har måttet benytte politiet etter å ha blitt truet på grunn av sine egne meninger.

Fikk trusler

– Det er sterke motsetninger i denne saken, og det er vanskelig å delta i debatten siden det skapes så sterke fronter. To ganger har jeg fått alvorlige trusler. Begge ganger etter at jeg har stått opp og forsvart Israel.

– Hva slags trusler har du fått?

– Det er konkrete trusler jeg har videresendt til PST (Politiets sikkerhetstjeneste). Det er trusler om at noen skal komme og ta meg, og at jeg skal utsettes for det samme som sivilbefolkningen i Gaza gjennomgår.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Uten hets og vold

– Hvordan reagerer du på slikt?

– Familien min ble også nevnt i truslene, og da klarte jeg ikke å dy meg. Man skal sikkert ikke gjøre det på den måten, men jeg tok kontakt med vedkommende som truet oss.

– Hva svarte den som truet dere?

– Det var heldigvis ikke hold i truslene, så vi ble enige, svarer Norheim som er lei for at politisk debatt fører til trusler og hets.

– Jeg kjenner mange såkalte Palestina-aktivister. Det er ille at de skal oppfattes som voldelige, kun fordi de har et sterkt engasjement for saken. Vi må kunne diskutere og ta hverandre med politiske argumenter, heller enn at man skal ty til hets og eller vold, mener Norheim.

Kjølig klima

– Hva har all viraken gjort med annen politisk jobbing?

– Jeg føler det er naturlig å holde tak i denne saken. Men jeg gleder meg til å diskutere andre saker enn Midtøsten. Her blir det jo så mye følelser, så jeg skulle ønske at det var et kjøligere klima, innrømmer han.

PST: Synlige og usynlige tiltak

PST ønsker ikke å si noe særlig om trusler mot politikere generelt, og ingenting konkret om truslene mot Norheim

– Det er helt individuelt hva slags tiltak vi tyr til. Det kan være synlige tiltak, eller usynlige. Vi snakker lite utad om dette, nettopp på grunn av sikkerheten til den det gjelder, sier seniorrådgiver i PST, Martin Bernsen.