Foto: FOTO: POLITIET

Kvinne svindlet bamblinger på nett – slipper fengsel på grunn av politisommel

Politiet brukte tre og et halvt år fra en kvinne ble pågrepet og tilsto bedrageri, til saken kom for retten. Da må hun få slippe fengsel, konkluderer dommeren.

En 25 år gammel kvinne, som i to år systematisk svindlet minst 225 mennesker gjennom Finn.no, er i Oslo tingrett dømt til seks måneders fengsel.

Men fordi Telemark politidistrikt somlet med å få saken opp for retten etter at kvinnen tilsto i et politiavhør, har dommerfullmektig Jørgen Vangsnes bestemt at kvinnen skal få slippe å sone sin straff.

Solgte designervesker

Det var mellom april 2009 og april 2011 at kvinnen lurte mange mennesker fra Bamble og Oslo. Hun fikk dem til å overføre penger til seg for varer hun markedsførte og solgte på Finn.no.

De fleste ofrene er kvinner som trodde de skulle sikre seg noen fine designervesker til noen tusenlapper.

Men kundene satt igjen med skjegget i postkassen. Enten fikk de aldri varene eller så dumpet kopier av kjente designmerkevarer i ned i postkassen deres. 25-åringen var veldig klar over hva hun gjorde, og innrømmet det da hun møtte i retten.

25-åringen solgte eksklusive vesker til bamblinger, men det var billige kopier knapt verdt noen penger.
25-åringen solgte eksklusive vesker til bamblinger, men det var billige kopier knapt verdt noen penger. Foto: FOTO: POLITIET
Foto: FOTO: POLITIET
Politiførstebetjent Svein-Erik Vatle ved Bamble lennsmannskontor etterforsket saken i 2011.
Politiførstebetjent Svein-Erik Vatle ved Bamble lennsmannskontor etterforsket saken i 2011. Foto: ARKIVFOTO: VARDEN

Lukrativ geskjeft

Politiet fikk en drøss med anmeldelser. Antall bedrageriofre er minst 225 personer. Saken ble etterforsket av politiet i Telemark og ledet av politiadvokat Odd Skei Kostveit og politiførstebetjent Svein-Erik Vatle.

På to år skal kvinnen ha fått inn rundt en halv million kroner fra forsmådde kjøpere på kontoen sin, penger som i dag er borte.

Kvinnen ble pågrepet, siktet og varetektsfengslet i noen uker i april 2011, og hun la alle kort på bordet i politiavhør den gangen.

Da hun ble løslatt ventet hun på å bli innkalt til retten, tiltalt for bedrageriene.

Fikk somlerabatt

Men, tiltalen lot vente på seg. I stedet støvet saken ned hos politiet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Etter sju lange og sju brede, fikk politiet endelig ut fingeren og sendte saken til retten.

Der ble den behandlet i forrige uke. Da var det gått tre og et halvt år etter at hun ble pågrepet og tilsto sin kriminelle virksomhet.

Den lange ventetiden gjør at hun slipper å sone i fengsel. Dommeren skriver at egentlig burde hun få en lengre ubetinget fengselsstraff, men dommen ble i stedet på seks måneders fengsel, hvorav fem gjøres betinget.

Den siste måneden skulle da egentlig sittet bak lås og slå, men den tiden trekker dommeren fra fordi hun satt litt i varetekt da hun ble pågrepet.

Kritiserer treige politifolk

Dommeren skriver at saken burde vært sendt til retten allerede kort tid etter at 25-åringen tilsto i april 2011.

Det er ikke foretatt ytterligere etterforskning av betydning, og saksbehandlingstiden utgjør ren liggetid hos politiet, står det i dommen.

Fordi politiet har vært så trege med saken, så er den kriminelles rettigheter etter Den europeiske menneskerettskonvensjonen brutt, fastslår Oslo tingrett.

Konsekvensen blir dermed betydelig strafferabatt, konkluderer dommeren og sier at den dømte kvinnen slipper fengsel.

Hun må likevel tåle at staten inndrar tre par falske solbriller og en falsk klokke, pluss 18.000 kroner hun har på konto.