annonse

Lars nådde toppen av Everest i natt

HØYT
HØYT: Lars Haugen med Mount Everest i bakgrunnen. Natt til lørdag nådde han og reisefølget toppen av verdens høyeste fjell. (FOTO: PRIVAT)

Notoddingen Lars Haugen (39) nådde toppen av Mount Everest (8848) i natt norsk tid.

  • Knut Heggenes Og Martin Øyvang

Eventyreren har drømt om å bestige verdens høyeste fjell siden han var liten gutt. Haugen er i følge de offisielle listen, blant klatrerne som nådde toppen i natt, melder hans kone Eirill Murtnes til Varden på morgenkvisten. Hun har foreløpig ikke fått snakket med sin mann.

Facebook-knapp kommer her

«Da er det offentlig, min kjære mann... Lars Sune Haugen fra Notodden, har stått på toppen av verdens høyeste fjell i natt!!! Han har forsøkt å ringe, men jeg hørte ikke han og han hørte nok ikke meg. Om ungene hadde vært våkne så hadde de lurt på hvorfor mora har tårer i øynene... Selvfølgelig har pappa vært på toppen av verdens høyeste fjell, ville de sagt:-)
Gratulerer hele IMG- teamet, som fulltallige tok seg til topps i perfekte forhold.
Halve veien, den viktigste veien, gjenstår... Men de er allerede på god vei ned fjell sidene.
Gratulerer, Lars!!!!
», skrev kona Eirill på ekspedisjonens facebookside.

- En seier å komme til topps

Da Varden kontakter Murtnes lørdag formiddag er hun svært lykkelig over meldingen om at ektemannen har nådd toppen av verdens tak.

- Selv om vi har forventa at han skulle nå toppen, så er det en seier å komme seg til topps. Det har vært lang ventetid for deres ekspedisjon, men de har også hatt fantastiske forhold. Garantert en kjempeopplevelse, sier Murtnes.

Magetrøbbel

De siste dagene har hun ikke hatt telefonisk kontakt med ektemannen. Hun ble litt småbekymret da hun fikk opplyst at en av turkameratene måtte gi seg med magetrøbbel.

- Jeg lette på nettet etter informasjon om ekspedisjonen, og kom over en blogg som var skrevet av en av turkameratene hans. Han skrev at han måtte gi seg og klatre ned igjen etter å ha fått trøbbel med magen. Da ble jeg litt bekymra om dette kunne ha rammet Lars også, siden dette kanskje kunne ha spredd seg. Men heldigvis hadde det ikke smittet videre, sier Murtnes.

Fyller 40 år

Det er i dag nøyaktig to måneder siden Lars Haugen dro fra Notodden med mål om å nå toppen av verdens høyeste fjell. Murtnes sier at det skal bli godt å få ektemannen hjem igjen.

- Det skal selvfølgelig bli herlig, og i tillegg gleder jeg meg til å få høre alt om turen. Flyet hans går etter planen fra Nepal på torsdag, så hvis nedturen går fint så er han hjemme igjen til helga. Det passer egentlig veldig bra, siden han fyller 40 år på lørdag, sier Murtnes.

Lars Haugen er dermed den fjerde telemarkingen som når toppen. Bare Ralph Høiback og brødrene Jon og Sven Gangdal har tidligere stått på "verdens tak".

En tøff nedtur

Ved ett- tiden i natt kom det melding fra ekspedisjonens hjemmeside at klatrerne hadde passert "the balcony" og "Hillary step". Trolig nådde de toppen i  3-4-tiden i natt. Nå gjenstår en like tøff tur ned fra det beryktede fjellet.

For farlig

Det har vært mange dødsfall på Everest den siste tiden på grunn av svært krevende forhold. Så langt går alle meldinger på at Haugens ekspedisjon har klart seg godt. De ventet med toppstøtet i det forrige værvinduet for en uke siden, fordi de vurderte oppstigningen som for farlig, fortalte Lars Haugen til Varden på telefon fra base camp.

En sterk drøm

Lars Haugen har tidligere besteget flere av verdens mest berømte fjelltopper - blant disse er Elbrus i Russland. Han har drømt om Everest siden guttedagene og har nå endelig oppfylt det som har vært en sterk drøm knyttet til beretningene om tidligere Everest-bragder.

LES OGS� :

Klikk for å se kommentarer ()

Her kan du fritt komme med synspunkter og informasjon. Vi krever fullt navn. Da blir det mer interessant for andre å lese det du skriver. Trakassering, trusler, hatske meldinger eller reklame aksepteres ikke på varden.no. Falske profiler utestenges. Vær saklig og vis respekt når du kommenterer.

annonse

annonse