annonse

– Måkeungene ble drept med en råtten fotball

MOTBYDELIG
MOTBYDELIG: Ingrid Bønes mener måkeungene ble avlivet på en motbydelig og ulovlig måte. (Foto: Privat)

Vaktmesteren skal ha feid de nyfødte måkeungene ned i en bøtte og drept dem med en råtten fotball.

Jon-Inge Hansen

Slik ble Sykehuset Telemark kvitt en brysom måkefamilie, i følge sykehuslege Ingrid Bønes. Hun har nå anmeldt arbeidsgiveren for dyremishandling.

– En motbydelig måte å avlive dyr på, sier Ingrid Bønes.

Fulgte med måkene

Den over gjennomsnittlige dyreverninteresserte legen hadde daglig fulgt utviklingen i måkeredet på taket i tredje etasje. Flere av de ansatte ventet  i spenning på at måkemor skulle klekke eggene sine. Ingrid Bønes tok jevnlig bilder av den lille måkefamilien, det siste 25. mai. Da var måkeungene 10-12 dager gamle, kunne så vidt gå rundt på taket, og var langt fra flyvedyktige.

LES OGSÅ: Derfor kommer måkene til byen

Det ble det siste hun så til måkeungene på sykehustaket. På veg til operasjonsstuen neste dag kikket hun ut, men så ingen fugler.

– Slengt i en bøtte

Hun gikk nærmere for å undersøke:

– Her møtte jeg en sjokkert turnuslege, som forteller at hun akkurat har bevitnet en vaktmester ta livet av ungene. Han hadde klatret opp på taket, slengt begge måkeungene og et uklekket egg i en bøtte, og deretter lempet en råtten fotball oppå dem igjen i bøtta. Vaktmesteren hadde deretter lagt en kvelerslange i plast oppi fugleredet, skriver Ingrid Bønes i sin klage til sykehusets direktør for service og systemledelse.

LES OGSÅ: – Media må slutte å hetse måkene

Anmelte arbeidsgiveren

Bønes har i tillegg anmeldt sykehuset fordi hun mener avlivningsmetoden er ulovlig, og fiskemåker dessuten er en rødlistet art som skal beskyttes.

– Jeg kjenner ikke de nærmere detaljene rundt måten ungene ble drept på, men det er nærliggende og tro at de døde av å bli kastet i bøtten, for deretter å få en morken fotball slengt på toppen, skriver Bønes.

Hun presiserer at det i henhold til dyrevernloven og naturmangfoldsloven er forbudt å ødelegge reir og drepe fugleunger.

– Knusing er ikke godkjent avlivningsmetode på høystående arter, skriver hun.

Sykehuset beklager

Nå beklager sykehuset avlivningen, som de er enige i ikke skal skje på en slik måte.

– Jeg kan ikke gå god for beskrivelsen av hvordan dette skjedde, men vi ønsker ikke å avlive levende unger. Vår policy er å forebygge måkeproblem. For det er et problem, måkene stupbomber pasienter og ansatte i hekketida, sier stedfortredende direktør på Sykehuset Telemark, Jon Gunnar Gausel.

Han sier at sykehuset ønsker å forhindre at måker legger egg på sykehusets område, for eksempel ved å legge ut falske plastslanger og gå inspeksjonsrunder på taket.

Skal ha respekt for liv

Ingrid Bønes mener det ville være enkelt å forhindre egglegging, selv om hun selv ikke ser måkene på sykehustaket som noe stort problem. Måten det ble gjort på her synes hun både var "unødvendig og uproposjonal, uansett hvilket problem foretaket måtte mene dyrene forårsaket med sin tilstedeværelse.".

– Respekt for liv er forhåpentligvis en av sykehusets kjerneverdier. Dette bør også omfatte andre arter, skriver Ingrid Bønes, lege i spesialisering på ortopedisk avdeling ved Sykehuset Telemark.

Klikk for å se kommentarer ()

Her kan du fritt komme med synspunkter og informasjon. Vi krever fullt navn. Da blir det mer interessant for andre å lese det du skriver. Trakassering, trusler, hatske meldinger eller reklame aksepteres ikke på varden.no. Falske profiler utestenges. Vær saklig og vis respekt når du kommenterer.