TAKKNEMLIG: Line Lindgren på Frogner ble hjulpet ut av knipa av frivillige hjelpere, og særlig Hege Sande, da hun måtte rett i karantene fra ferie uten en matbit i huset. Foto: Pål Egil Tornholm

Måtte i karantene med tomt kjøleskap. Rørt over hjelpen hun fikk

SKIEN (Varden): Line Lindgren hadde ikke mat i huset da hun måtte rett i karantene fra Malta-ferien. Hun er rørt over hjelpen hun fikk av frivillige Hege Sande.

– Hun handlet mange poser mat for oss to ganger. Den hun ble forhindret tredje gang, ringte hun opp igjen seinere for å høre om det hadde ordnet seg likevel. Da begynte jeg å gråte. Tenk at vi har slike engler blant oss, forteller 47-åringen, som bor på Frogner i Skien.

Syk og nyoperert

En snau uke er gått siden Line og mannen Gunnar Johansen kom ut av den to uker lange karantenetiden på grunn av virussmittefaren. De to kom 4. mars hjem til Skien etter et åtte dagers ferieopphold på middelhavsøya Malta. Så måtte de holde seg innendørs.

– Problemet var at vi ikke hadde noe å spise. Ikke brød, ikke melk, ikke pålegg. Vi hadde ingen ting i kjøleskapet, forteller Line Lindgren. Hun kjente en dame som fikk handlet litt for henne, men så ble hun syk. En mor med nyoperert kne var heller ikke i stand til å gå i butikken for dem.

FRIVILLIG: Hege Sande jobber på Spar Kjørbekk. Som frivillig handlet hun mat til Line Lindgren i to omganger. - Bare hyggelig, sier hun. Foto: Pål Egil Tornholm

Har nå 3600 hjelpere

Løsningen ble så å søke etter hjelp på nettet. Lindgren kom over den nyopprettede Facebook-gruppa «Hjelp i Grenland» hvor man kan tilby seg å hjelpe eller be om assistanse i koronatider. Facebook-gruppa har nå over 3600 medlemmer. Det er initiativtaker Lisbeth Bechmann som har formidlet kontakten med Line Lindgren, som har uttrykt sin takknemlighet i gruppa.

Les også
Lisbeth ville bare hjelpe – så tok det helt av

– Jeg la ut en melding hvor jeg forklarte situasjonen og lurte på om noen kunne handle mat for oss. Etter ett minutt fikk jeg positivt svar fra alle kanter av Grenland, helt fra Brevik og Porsgrunn. Det er så flott at vi stiller opp for våre naboer, selv om vi ikke kjenner dem. Jeg kaller disse frivillige for englene mine, sier 47-åringen.

Stiller gjerne opp selv

Hele fem ganger mottok hun mat i tunge bæreposer fra medlemmer av Facebook-gruppa. Nå er hun snart klar for å gjøre noe til gjengjeld.

– Trenger noen hjelp framover, så stiller jeg gjerne opp for andre, lover Line Lindgren, som forteller at hun fikk karantenetiden til å gå ved å vaske huset som hun aldri før har gjort og lese bøker til hun nesten gikk lei.

Paff hjelper

Hennes reddende engel Hege Sande er bakeriansvarlig ved Spar Kjørbekk, men jobben i matforretning har ikke noe med at hun meldte seg frivillig for å skaffe andre mat. Hun blir paff når Varden plutselig dukker opp på arbeidsplassen.

– Veldig hyggelig å høre at noen er så takknemlig for det man gjør helt frivillig, sier Sande etter å ha fått summet seg. Hun bor på en annen kant av kommunen, men synes det bare var koselig å stikke oppom med matvarer et par ganger.

– Du er jo medlem av en slik Facebook-gruppe for en grunn, påpeker hun. Et par andre frivillige oppdrag har det blitt i tillegg til turene til Frogner, blant annet har hun luftet noens hund.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Bydelshusene trenger flere

Initiativtaker Lisbeth Bechmann sier hun ikke vet hvor mange som har benyttet seg av hjelp til selvhjelpsgruppa på Facebook, men noen er det. Hennes inntrykk er at det er langt flere som tilbyr hjelp enn de som ber om det. Tjenestene er en gave, man skal ikke kreve betaling, men det er lov å gi litt hvis man ønsker.

– Ut fra tilbakemeldinger på Facebook-sida virker det som folk opplever å få hjelp. Men dette er blitt noe mer enn en handlegruppe. Folk utveksler tips for hverdagen og er positive og høflige i kommentarene sine, framholder Bechmann.

Også bydelshusene i Skien har stilt seg i bresjen for å kunne formidler frivillig hjelp. Pågangen av trengende er foreløpig ikke overveldende, erfarer Linda Åsulfsen, frivilligkoordinator ved Menstad bydelshus, som i likhet med Gråtenmoen og Lie bydelshus kan tilby handlehjelp.

– Per torsdag hadde vi registrert 147 frivillige på Menstad. Rundt 20 har takket ja til fri handlehjelp og telefonhjelp, opplyser Åsulfsen. Tilbudet gis i samarbeid med Gulset nærmiljøsenter og Frivilligsentralen i Skien.

– Selv om det har vært en enorm pågang av folk som vil hjelpe, er det bare å fortsette å melde seg på. Vi har fått hjelpere i alle aldre, fra 18 til 70 år, forteller Lina Åsulfsen til Varden.