annonse

Mattilsynet: Minst 102 hunder har hatt blodig diaré – tre tilfeller i Telemark

Fakta om hundesykdommen

Minst 102 hunder har hatt blodig diaré, av varierende alvorlighetsgrad, viser Mattilsynets pågående kartlegging av sykdom blant hunder.

  • NTB

Så langt er det ikke avdekket fellestrekk mellom tilfeller av syke hunder med hensyn til alder, rase, fôring, kontakt med andre hunder, turområder og lignende, opplyser tilsynet fredag ettermiddag.

– Vi leter fortsatt bredt etter mulige årsaker. Vi opprettholder våre råd til hundeeiere om å begrense nærkontakten mellom hunder og å holde hunder i bånd, slik at man har kontroll på dem, sier Ole-Herman Tronerud, seniorrådgiver og veterinær i seksjon dyrehelse i Mattilsynet.

– Hunder som viser sykdomstegn, bør som vanlig tas med til veterinær så raskt som mulig, sier han.

LES OGSÅ: Mai tar med seg hundene og flytter ut på øya: – Dette er jo ungene mine dette her

Nytt tilfelle i Telemark 

Telemark fikk fredag sitt tredje tilfelle av hundesykdommen, det bekrefter distriktssjef Jan Egil Aronsen i Mattilsynet Telemark til Telemarksavisa. 

– Det er en tredje hund som har de samme symptomene som de to andre hadde. Den første hunden som vi fikk rapport om, er død, mens de to andre har vi ikke oppdatert informasjon om. Det vi har informasjon om, er at den tredje hunden har vært hos veterinær og fått behandling, forteller han.

LES OGSÅ: Telemark: 70 besøkshunder tatt ut av tjeneste

26 hunder døde

Minst 26 hunder over hele landet har dødd etter å ha hatt blodig diaré den siste tiden.

Mattilsynet og Veterinærinstituttet jobber på spreng med å systematisere data om de syke hundene og å finne eventuelle fellestrekk eller forbindelser mellom sykdomstilfellene.

– De første vurderingene viste at det i de fleste tilfeller der det bor flere hunder i samme dyrehold, bare er én hund som er blitt syk. Dette kan tyde på at en eventuell sykdom ikke er veldig smittsom mellom hunder, opplyser Mattilsynet.

Det er obdusert 14 hunder på Veterinærinstituttet, og samtlige viser samme tegn på blodig tarmbetennelse. Det ventes flere prøvesvar på analyser til uken.

LES OGSÅ: Mystisk hundesykdom herjer: Nå har politiet avlyst NM