Mattilsynet: Minst 102 hunder har hatt blodig diaré – tre tilfeller i Telemark

Minst 102 hunder har hatt blodig diaré, av varierende alvorlighetsgrad, viser Mattilsynets pågående kartlegging av sykdom blant hunder.

Så langt er det ikke avdekket fellestrekk mellom tilfeller av syke hunder med hensyn til alder, rase, fôring, kontakt med andre hunder, turområder og lignende, opplyser tilsynet fredag ettermiddag.

– Vi leter fortsatt bredt etter mulige årsaker. Vi opprettholder våre råd til hundeeiere om å begrense nærkontakten mellom hunder og å holde hunder i bånd, slik at man har kontroll på dem, sier Ole-Herman Tronerud, seniorrådgiver og veterinær i seksjon dyrehelse i Mattilsynet.

– Hunder som viser sykdomstegn, bør som vanlig tas med til veterinær så raskt som mulig, sier han.

LES OGSÅ: Mai tar med seg hundene og flytter ut på øya: – Dette er jo ungene mine dette her

Nytt tilfelle i Telemark 

Telemark fikk fredag sitt tredje tilfelle av hundesykdommen, det bekrefter distriktssjef Jan Egil Aronsen i Mattilsynet Telemark tilTelemarksavisa. 

– Det er en tredje hund som har de samme symptomene som de to andre hadde. Den første hunden som vi fikk rapport om, er død, mens de to andre har vi ikke oppdatert informasjon om. Det vi har informasjon om, er at den tredje hunden har vært hos veterinær og fått behandling, forteller han.

LES OGSÅ:Telemark: 70 besøkshunder tatt ut av tjeneste

26 hunder døde

Minst 26 hunder over hele landet har dødd etter å ha hatt blodig diaré den siste tiden.

Mattilsynet og Veterinærinstituttet jobber på spreng med å systematisere data om de syke hundene og å finne eventuelle fellestrekk eller forbindelser mellom sykdomstilfellene.

– De første vurderingene viste at det i de fleste tilfeller der det bor flere hunder i samme dyrehold, bare er én hund som er blitt syk. Dette kan tyde på at en eventuell sykdom ikke er veldig smittsom mellom hunder, opplyser Mattilsynet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Det er obdusert 14 hunder på Veterinærinstituttet, og samtlige viser samme tegn på blodig tarmbetennelse. Det ventes flere prøvesvar på analyser til uken.

LES OGSÅ: Mystisk hundesykdom herjer: Nå har politiet avlyst NM

* Minst 26 hunder over hele landet har dødd etter å ha hatt blodig diaré den siste tiden. Enda flere har fått symptomene.

* Det mulige utbruddet ble offentlig kjent 4. september, men de første enkelttilfellene kom rundt to uker tidligere.

* Symptomene er blodig diaré og/eller oppkast samt raskt forverret allmenntilstand.

* Flere av hundene har hatt et sykdomsforløp på ned til 24 timer fra symptomene har dukket opp til døden inntraff.

* Flere hunder har også blitt friske etter rask behandling hos veterinær. Alvorlighetsgraden er svært varierende.

* Det er foreløpig ikke klart om det er et virus eller en bakterie som forårsaker sykdommen, men det raske forløpet kan tyde på at det er et virus.

* Veterinærinstituttet har påvist bakterien Providencia alcalifaciens i sju av hundene som er obdusert. I flere av de obduserte hundene er det også gjort funn av bakterien Clostridium ferfringens. Men det er ikke klart om bakteriene er årsaken til utbruddet.

* Veterinærinstituttet har foreløpig ikke funnet holdepunkter for at hundene er forgiftet eller at utbruddet skyldes en bestemt type fôr.

* Det er meldt om sykdomstilfeller i Oslo, Akershus, Østfold, Hedmark, Buskerud, Vestfold, Telemark, Aust-Agder, Vest-Agder, Rogaland, Hordaland, Sogn og Fjordane, Møre og Romsdal, Trøndelag, Nordland, Troms og Finnmark.

* I en ny statusrapport tirsdag slo Veterinærinstituttet fast at det kan utelukkes at hundedøden skyldes algeforgiftning. Det er heller ikke noe som tyder på flåttbårne sykdommer, miltbrann eller harepest. Det er heller ikke funnet sammenheng mellom hundesykdommen og E. coli på mennesker.

Kilder: NTB, Mattilsynet, Veterinærinstituttet og AniCura.