annonse

Milliardær investerer 600 millioner på datalagring

INVESTOR
INVESTOR: INVESTOR: Peter T. Smedvig satser stort i Tinn. Foto: NTB Scanpix (Foto: NTB Scanpix)
Dette er investor Peter Thomas Smedvig:

Mediesky investor bygger datalager på Rjukan. Investeringsrammen er 600 millioner. I dag offentliggjør samferdselsministeren planene.

  • Oliver Orskaug

Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen møter i dag pressen i Oslo for å fortelle om utbyggingsplaner for et datalagringssenter på Rjukan.

LES OGSÅ: Rjukan blir “datasenter valley”

Facebook-knapp kommer her

For noen dager siden ble et næringsbygg revet i industriområdet Svadde noen kilometer øst for Rjukan sentrum. En 4000 kvadratmeter stor tomt klargjøres nå for oppføring av et datalagringssenter.

Etter hva Varden forstår, kan en utbygging igangsettes svært raskt. Tinn kommune, sammen med Rjukan Næringsutvikling AS, har inngått en opsjonsavtale med selskapet Green Mountain Data Centre (GMDC) AS om å selge tomtearealer på Svadde, hvor planen er å bygge en stor datapark.

Milliardær investerer

Det er den norske investoren og mangemilliardæren Peter Thomas Smedvig, bosatt i London, som står bak datalagringsplanene i Telemark. Han har sagt ja til å ta regningen for det første byggetrinnet, og det selv før en avtale med en kunde er signert.

Det har han gjort med stor suksess før, i en nedlagt NATO-bunker i Rogaland. Kort tid etter fikk han storbanken DnB på kroken, som signerte en 21 år lang IT-avtale.

Varden får opplyst at lagringsselskapet starter bygging fordi man har forventninger om en stor kundekontrakt. Selskapet har et kontor i Storbritannia med to ansatte som jobber mot internasjonale selskaper som trenger datalagringsplass som er miljøvennlig.

Hvor mye første byggetrinn koste Smedvigs heleide datalagringsselskap er ukjent, men Varden får opplyst at investeringsrammene er på 600 millioner kroner for et fullskala anlegg i Rjukan.

Ideell lokalisering

– Det er ingen tvil om at satsingen er spennende. Det kan bety mye i form av arbeidsplasser og muligheter for Tinn-samfunnet og Telemark, sier statssekretær Bård Hoksrud i Samferdselsdepartementet til Varden.

Han ble orientert om planene av Tinn-ordfører Steinar Bergsland for noen dager siden, og spurt om ikke samferdselsministeren kan fronte prosjektet. Statsråden er øverste politisk ansvarlig for bredbåndssatsing og telekommunikasjon i Norge.

– Rjukan har noen naturgitte forutsetninger som gjør at den typen aktivitet er gunstig å legge til Tinn, sier Hoksrud.

Billig ren kraft

Kommunen har stor og stabil tilgang på kraft fra fornybare kilder. Fjellvann kan også brukes til å kjøle ned dataparken som produserer mye varme.

For Rjukan vil investeringene bety sårt tiltrengte arbeidsplasser. I første omgang i forbindelse med byggefasen og senere knyttet til drift av datalagringsparken.

Planer om datalagring på Rjukan har eksistert i flere år og ulike aktører har vært inne i arbeidet. Etter hva Varden forstår var Green Mountain Data Centre i møter med konkurrenten norZetta AS i august i år, men det hele strandet etter et par møter.

I stedet innledet Tinn kommune et samarbeid med Smedvigs selskap, som nå materialiserer seg med dagens annonsering av byggeoppstart for et datalagringssenter på Svadde.

LES OGSÅ:


 

Klikk for å se kommentarer ()

Her kan du fritt komme med synspunkter og informasjon. Vi krever fullt navn. Da blir det mer interessant for andre å lese det du skriver. Trakassering, trusler, hatske meldinger eller reklame aksepteres ikke på varden.no. Falske profiler utestenges. Vær saklig og vis respekt når du kommenterer.

annonse

annonse