Oslo 20210113. Helse- og omsorgsminister Bent Høie på pressekonferanse om koronasituasjonen i Norge.Foto: Terje Pedersen / NTB Foto: Terje Pedersen/NTB

Her er nyhetene fra dagens pressekonferanse samlet på ett sted

Her er nyhetene fra regjeringens pressekonferanse om koronasituasjonen.

Justisminister Monica Mæland (H) og helseminister Bent Høie (H) holdt pressekonferanse om koronasituasjonen klokka 14.30. Helsedirektør Bjørn Guldvog og avdelingsdirektør Line Vold ved Folkehelseinstituttet var også til stede.

Høie tar selvkritikk for regjeringens koronalettelser i høst

– Summen av lettelsene vi gjorde i høst holdt ikke i møte med bølge to, sier helseminister Bent Høie.

– Det er viktig å tenke at de samlede tiltakene har betydning, og hvis man prioriterer ett område betyr ikke det at man i neste runde kan argumentere i neste runde for å lette på det også, sier helseminister Bent Høie (H) på onsdagens koronapressekonferanse.

– Det ligger også noe selvkritikk i dette, sier Høie og fortsetter:

– Vår erfaring fra i høst er at summen av lettelsene vi gjorde nasjonalt, og den sterke vektleggingen av at hver enkelt kommune skulle slå ned smitten lokalt – summen av det holdt ikke i møte med bølge to.

12. oktober i fjor gjorde regjeringen en rekke lettelser i koronatiltakene. Da ble blant annet skjenkestoppen ved midnatt opphevet, breddeidretten for voksne ble trinnvis gjenåpnet og det ble åpnet for utendørsarrangementer med inntil 600 personer.

FHI: Ingenting tilsier at vaksinasjon gir økt risiko for død

Folkehelseinstituttet har ikke opplysninger som tyder på at koronavaksinasjon gir økt risiko for dødsfall, ifølge avdelingsdirektør Line Vold ved FHI.

– Mange på sykehjem er svært skrøpelige og befinner seg i livets sluttfase. Gjennomsnittlig dør det over 300 personer ukentlig på norske sykehjem. Det foreligger ikke noen statistisk analyse som tilsier at vaksinasjon medfører økt risiko for død, påpekte Vold under en pressekonferanse onsdag ettermiddag.

Hun kommenterte opplysningene om at flere personer har mistet livet etter å ha fått koronavaksine, og poengterte at det på sykehjem vil i noen tilfeller kunne gå kort tid fra vaksinering til dødsfall på grunn av pasientens helsetilstand.

– For svært skrøpelige eller terminalt syke pasienter bør det gjøres en individuell vurdering av risikoen for at personen ikke tåler bivirkningene av vaksinen, sa Vold.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Øker testkapasiteten

Regjeringen øker testkapasiteten på 32 grenseoverganger etter at det mandag ble innført obligatorisk testing umiddelbart ved ankomst til Norge.

– Vi øker testkapasiteten på 32 grensepasseringer. Noen av overgangene kommer til å ha begrenset åpningstid fordi det er få passeringer, sier justisminister Monica Mæland (H) på en pressekonferanse torsdag.

Økningen i kapasiteten kommer etter at det fra mandag denne uken ble innført obligatorisk testing ved ankomst til Norge. Tiltaket kom etter at svært mange har valgt å ikke teste seg ved grensen etter at det 2. januar ble innført krav om obligatorisk testing innen 24 timer etter innreise.

Varden oppdaterer saken

Les også
Diskuterer skjenkestopp nå: Åpner ølkranene i Skien og Porsgrunn igjen, eller?
Les også
Skjenkereglene endres: – For tidlig, mener Bent Høie