Oslo 20200515. Statsminister Erna Solberg på regjeringens faste pressekonferanse om koronasituasjonen, der tema blant annet er ferie og fritidsreiser.Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Foto: Lise Åserud

Regjeringen fraråder utenlandsreiser fram til 20. august

Regjeringen fraråder utenlandsreiser fram til 20. august, men varsler nye vurderinger i juni og juli.Se pressekonferansen direkte her.

UDs reiseråd opprettholdes altså i utgangspunktet til 20. august, men kan bli justert.

– Jeg vil anbefale folk å planlegge for Norgesferie i sommer. Norge er et vakkert ferieland, og selv om årets ferie blir annerledes enn vi hadde planlagt, er jeg sikker på at den kan bli veldig fin, sier statsminister Erna Solberg (H).

Hun sier endringene hele tiden vil vurderes opp mot smittehensyn.

Innen 15. juni vil det bli vurdert å endre reiserådet til Norden, og innen 20. juli vil det vurderes å endre reiserådet for andre nærliggende europeiske land, opplyser Statsministerens kontor (SMK).

– Jeg skjønner godt at folk ønsker forutsigbarhet for å planlegge ferier og andre reiser til utlandet. Nå er Norge og andre europeiske land i ferd med å lette gradvis på tiltakene innenlands, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H), og understreker at det er for tidlig å si hvordan dette vil påvirke smittespredningen.

– Utenriksdepartementet opprettholder derfor gjeldende reiseråd som fraråder alle reiser som ikke er strengt nødvendige til alle land, forklarer hun.

Søreide: Vurderer fritidsreisende i Norden

Innen 15. juni vil det bli vurdert å åpne for fritidsreisende i Norden

Før 15. juni vil regjeringen vurdere om det kan åpnes for fritidsreisende fra Norden, og innen 20. juli vil det vurderes for å åpne for andre europeiske land.

– I utgangspunktet må reisende regne med at innreiseforbudet til Norge vil gjelde fram til 20. august, men regjeringen vil vurdere om det kan gjøres flere unntak, sa utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) på regjeringens pressekonferanse fredag ettermiddag.

Alle som kommer til Norge i dag, blir pålagt innreisekarantene. Også denne gjelder fram til 20. august, men regjeringen vil på samme datoer som for reiserådene vurdere om det kan lettes på denne

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Fra 1. juni åpner regjeringen for at turister fra fastlandet kan reise til Svalbard.

Pressekonferanse

De nye retningslinjene blir presentert klokka 14 på en pressekonferanse med statsminister Erna Solberg (H), justisminister Monica Mæland (H), næringsminister Iselin Nybø og utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H), samt Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet. Retningslinjene som legges fram, vil legge føringer for hvordan årets sommerferie vil se ut.

Hittil har «norgesferie» vært et viktig stikkord når både statsministeren og justisministeren har snakket om hva slags ferie folk kan planlegge for, men nå kommer altså dommen.

Endrede ferieplaner

Med koronavirus og formaninger om norgesferie i bakhodet har mange tatt regjeringen på ordet. De fleste går for norgesferie i sommer, mens 5 prosent fortsatt har tenkt seg utenlands, ifølge en undersøkelse som Respons Analyse har utført for SpareBank 1.

I undersøkelsen svarte hele 64 prosent av de spurte at deres reiseplaner i ferien er endret.

At koronakrisen har ført til endringer i ferieplanene, er ikke så rart. Reiserestriksjoner og karantenekrav over hele verden for å hindre virusspredning har satt en effektiv stopper for reising de siste månedene.

Turgåere på kanten av Preikestolen. Over 250 000 mennesker tar hvert år turen opp til fjellplatået på nordsiden av Lysefjorden i Forsand kommune i Rogaland. Denne sommeren kan det bli enda flere. Foto: Marianne Løvland / NTB scanpix

Strenge reiserestriksjoner

14. mars frarådet Utenriksdepartementet ikke-nødvendige reiser til alle land og ba nordmenn på reise komme hjem. To måneder senere gjelder fortsatt dette reiserådet. I tillegg blir alle som har vært i utlandet, pålagt å være i hjemmekarantene i ti dager etter hjemkomst.

Onsdag åpnet EU for at det i «neste fase» vil bli en gradvis åpning mellom land der smittesituasjonen er lik. Samtidig har ikke EU-kommisjonen foreslått noen konkrete datoer for når de enkelte landene kan åpne opp.

Frykter slitasje på populære reisemål

Virussituasjonen, usikkerhet rundt utenlandsferier og regjeringens anbefaling om å starte planleggingen av norgesferie har ført til at mange nordmenn vil feriere i gamlelandet. Ifølge tall fra Finn.no har interessen for å leie feriehus, hytter og bobiler eksplodert.

Organisasjonen Norsk Friluftsliv er bekymret for slitasje og forsøpling på populære turistperler når nordmenn i sommer tar eget hjemland i bruk. Mange vil reise til billedskjønne steder, som Lofoten og Besseggen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Samtidig kan norgesturismen være et viktig bidrag til en reiselivsnæring i koronakrise. Både Virke Reiseliv og NHO Reiseliv er opptatt av at retningslinjene som regjeringen legger fram fredag, er krystallklare både for næringen og for de reisende.

Ønsker ikke importere smitte

Både politikere og helsemyndigheter har gjentatte ganger sagt at det er smittesituasjonen i Norge og i andre land som vil avgjøre når man kan åpne opp for reiser utenlands.

Folkehelseinstituttet anbefaler i sin siste risikovurdering at den obligatoriske innreisekarantenen bør vurderes gjensidig opphevet med andre land med god kontroll på epidemien. De anbefaler også at Norge samarbeider med nordiske land og EU-land om fjerning av reiserestriksjonene.

Statsminister Erna Solberg har vært tydelig på at hun ikke ønsker å importere smitte til Norge når situasjonen her til lands er under kontroll. Men det har kommet få signaler om når man kan vente en oppmykning av reiserestriksjonene.

– I utgangspunktet må man belage seg på at det blir norgesferie, i alle fall i første del av denne ferien, sa Solberg til NTB onsdag.

(©NTB)

Borgund stavkirke ligger i Lærdal. Kirken ble bygget rundt år 1180 og er en av Norges best bevarte stavkirker. Kirken er et populært turistmål. Foto: Tore Meek / NTB scanpix
Kanalbåten Henrik Ibsen på vei inn til Lunde sluse i Telemarkskanalen. Foto: Marianne Løvland / NTB scanpix.
Reine i Moskenes kommune i Lofoten. Mange nordmenn planlegger å besøke Lofoten i sommer. Foto: Berit Roald / NTB scanpix