Siljan kommunestyre har bestemt at foreldre som henter for sent kan risikere å betale et gebyr på 400 kroner.
Siljan kommunestyre har bestemt at foreldre som henter for sent kan risikere å betale et gebyr på 400 kroner. Foto: Arkivfoto

Nå får foreldre gebyr hvis de henter for sent

Siljan kommunestyre har bestemt at foreldre som gjentatte ganger henter for sent i barnehagen må betale et gebyr på 400 kroner.

– Gebyret ble enstemmig vedtatt i tirsdagens kommunestyre, og det var ingen stor debatt, sier Siljans oppvekstsjef, Torny Strand Moripen.

Først advarsel

Foreldre skal få en advarsel første gangen de henter for sent. Neste gang det skjer må de betale et gebyr på 400 kroner.

– Det er aldri mange foreldre som henter for sent, men det skjer. Vårt inntrykk er at de fleste foresatte har stor respekt for åpningstidene og de ansattes arbeidstid i barnehagen, sier hun.

Overtid

Hvis et barn ikke hentes når barnehagen stenger, så må to av de ansatte bli igjen på overtidsbetaling.

– Det må være to voksne av sikkerhetshensyn overfor barnet som ikke er hentet. Skulle noe skje med den ene voksne, så må det være en anenn voksen tilstede for å ta seg av barnet, sier Strand Moripen.

Oppvekstsjef i Siljan kommune, Torny Strand Moripen, sier at gebyret for å hente for sent ble enstemmig vedtatt av kommunestyret.
Oppvekstsjef i Siljan kommune, Torny Strand Moripen, sier at gebyret for å hente for sent ble enstemmig vedtatt av kommunestyret. Foto: Privat

Barnehagen i Siljan har også tidligere hatt muligheten til å utstede et gebyr ved for sen henting.

– Det ble aldri blitt brukt, men det hadde en oppdragende effekt, sier oppvekstsjefen.

Da var gebyret på 200 kroner. Nå er det økt til 400 kroner.

Går til overtid

– Overtidsbetalingen belastes vikarbudsjettet, som allerede er stramt. Disse 400 kronene dekker ikke de faktiske lønnskostnadene til to ansatte som må bli igjen hvis et barn ikke hentes, sier hun.