Barndomsvenn: Andres Kosztolanyi holder tale i begravelsen for Aleksandar Despotovic i Gimsøy kirke. Foto: Tore Øyvind Moen

– Nå må politikerne slutte å prate og heller gjøre noe

Familie og venner tok onsdag farvel med «Sasa», Aleksandar Despotovic (24).

– Politikerne må vise at de tar rusproblemet seriøst, sier Andres Kosztolanyi.

Måtte stå utenfor kirken

Han er barndomsvenn av «Sasa», Aleksandar Despotovic, som sammen med en 18-åring ble funnet døde i et hus på Bøleveien fredag 14. februar. Politiet antar at begge mennene døde som følge av overdose, men den endelige obduksjonsrapporten er foreløpig ikke klar.

VIL HA POLITIKERNE PÅ BANEN: Andres Kosztolanyi håper barndomsvennen «Sasa», Aleksandar Despotovic ikke døde forgjeves, men at politikerne setter inn tiltak for å begrense rus blant unge. Foto: Lise Valbø Rønningen

Onsdag ble «Sasa» gravlagt fra Gimsøy kirke, hvor 200–300 familiemedlemmer, venner og kjente hadde møtt fram for å ta farvel. Kirken var så full at de sist ankomne måtte stå ute på kirketrappa under seremonien.

FULL KIRKE: Gimsøy kirke var helt full da venner og familie tok farvel med «Sasa» Aleksandar Despotovic. Foto: Tore Øyvind Moen

– Jeg er veldig takknemlig for å se at så mange har kommet hit i dag, sier barndomsvennen Andres Kosztolanyi.

Sosial og positiv

Han holdt tale i kirken og fortalte om en sosial og positiv ung mann, som var godt likt. Det var helt bevisst.

– Det er slik vi vil og skal huske «Sasa», sier Kosztolanyi.

Han håper kameraten ikke døde forgjeves. Nå håper han politikere og politi kommer mer på banen når det gjelder rusproblematikken.

– Politikere og politiet må vise at de tar dette seriøst. De må slutte å bare prate og heller gjøre noe konkret. De må få satt en stopper for det her, sier han.

GRAVLAGT I GIMSØY KIRKE: «Sasa» Aleksandar Despotovic ble onsdag gravlagt i Gimsøy kirke. Foto: Tore Øyvind Moen

Vil ha flere ungdomsklubber

Kosztolanyi har klare meninger om hva han tror kan redde andre unge fra rus og overdose.

– Ungdommer må ha et sted å være. Fotball og håndball er ikke for alle, og jeg mener ungdomsklubber er bra. jeg har ikke oversikt over alt som finnes nå, men jeg vet at det var mye bedre før. «Sasa» og jeg var masse på ungdomsklubben på Klyve da vi var ungdom. Vi spilte biljard, dansa og spilte Playstation. Det er for seint å redde mange på vår alder, men vi må tenke på dem som er 16 år og yngre enn det, sier Kosztolanyi.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Han mener ungdomsmiljøet er tøffere nå enn da han og «Sasa» var på samme alder.

– De starter med hasj og eksperimenterer mye mer. Det må forebygges sånn at ungdom ikke havner i feil miljø og begynner å ruse seg, sier han.