DREPT: F.v. Liv Berit Borge, Andrea Meyer, Gunnar Erling Sauve, Gun Marith Madsen og Hanne Merethe Englund ble drept på Kongsberg. Foto: Privat

De ble drept på Kongsberg

I samråd med de etterlatte familiene offentliggjør politiet navnene på de fem som ble skutt og drept av en gjerningsmann bevæpnet med pil og bue på Kongsberg onsdag denne uka.

Navnene ble offentliggjort på pressebriefen som politiinspektør Per Thomas Omholt i Sør-Øst politidistrikt holdt på Kongsberg klokka 14 lørdag.

De drepte er:

* Andréa Meyer, 52 år

* Hanne Merethe Englund, 56 år

* Liv Berit Borge, 75 år

* Gunnar Erling Sauve, 75 år

Artikkelen fortsetter under annonsen.

* Gun Marith Madsen, 78 år

Ifølge TAs nettutgave er sistnevnte født og oppvokst på Borgestad i Skien.

Kongsberg-drapene: Dette vet vi

Fakta om Kongsberg-drapene med opplysninger som er bekreftet av politiet og de andre aktørene i saken.

* Onsdag kveld klokken 18.13 får politiet en melding om at en mann skyter med pil og bue på folk ved en Coop-butikk i Kongsberg sentrum.

* Fem minutter senere får den første patruljen øye på mannen, som skyter på politiet med flere piler før han flykter vekk slik at de mister ham av syne.

* Ifølge politiet er det trolig etter denne konfrontasjonen at mannen dreper fem personer, både utendørs og innendørs. Han var inne i flere boliger, ifølge politiet, og alle fremstår som tilfeldige ofre.

* Klokken 18.47, over en halvtime etter at angrepet startet, blir mannen pågrepet et stykke unna der det begynte. Ifølge politiet benyttet mannen to andre våpen i tillegg til pil og bue.

* Espen Andersen Bråthen (37) er siktet for fem drap. Tre andre ble skadd og «forholdsmessig mange» andre ble forsøkt skutt etter med piler. Derfor vil siktelsen trolig bli utvidet, ifølge politiet.

* Mannen har erkjent de faktiske forhold, men ikke tatt stilling til straffskyld. Han har vært i et par avhør med politiet og blir beskrevet som samarbeidsvillig.

* Han er dansk statsborger, men er født og oppvokst i Norge og bosatt på Kongsberg. Mannen bodde i en leilighet like ved der angrepene startet.

* PST sier at voldshandlingene fremstår som en terrorhandling, men mannen er likevel ennå ikke siktet for terror.

* Det har tidligere kommet flere bekymringsmeldinger om 37-åringen, som for flere år siden konverterte til islam.

* PST opplyser at de første gang ble varslet om mannen i 2015. I 2017 fikk de flere varsler etter at han la ut en video på nett der han kom med uspesifikke trusler og sa han var muslim. Denne videoen ble vurdert som ikke straffbar.

* I 2018 skrev PST en vurdering av 37-åringen og varslet helsevesenet om at det var fare for at han kunne begå et lavskala angrep. PST opplyser at de ikke vurderte ham som ideologisk drevet ekstremist, men at han hadde psykiske problemer. Det er ikke kjent hvordan helsevesenet fulgte opp dette varselet.

* Politiet har flere hypoteser, men én av dem er styrket: nemlig at sykdom er årsaken til angrepet.

* Mannen har vært i kontakt med helsevesenet flere ganger gjennom årene. Han blir underlagt fullstendig judisiell observasjon for å avklare tilregnelighetsspørsmålet.

* Han er varetektsfengslet i fire uker, men er innlagt på en lukket helseinstitusjon ettersom tilstanden hans er blitt forverret. Politiet avventer derfor nye avhør.

* Over 50 vitner er hittil avhørt i saken, og politiet har snakket med flere i rundspørring. Fremdeles gjenstår en rekke vitneavhør, noe som er årsaken til at politiet foreløpig er sparsomme med detaljer om hendelsesforløpet.

* Saken har vekket stor oppmerksomhet internasjonalt, og en rekke utenlandske medier har vært på plass på Kongsberg for å dekke saken.

(Kilder: Politiet, PST og mannens forsvarer).

De etterlatte har det tungt, opplyser familienes bistandsadvokat.

– De er i sorg og har det tungt og vanskelig, sier advokat Astrid Røkeberg til NTB.

De siste dagene har hun vært koordinerende bistandsadvokat for de pårørende etter de fem som ble drept på Kongsberg onsdag kveld. Det vil bli oppnevnt flere bistandsadvokater for de ulike familiene i løpet av de neste dagene.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Politiet har sagt at de fem ble funnet både innendørs og utendørs. De har også uttalt at alle fremstår som tilfeldige ofre.

37 år gammel gjerningsmann

Det er 37 år gamle Espen Andersen Bråthen som er pågrepet og siktet for drapene.

Bråthen ble fredag varetektsfengslet i fire uker, og befinner seg nå på en lukket helseinstitusjon istedenfor varetekt i fengsel.

Han vil nå bli underlagt fullstendig judisiell observasjon for å avklare om han var tilregnelig eller ikke på handlingstidspunktet.

Bråthen erkjenner de faktiske forholdene, men har ikke erkjent straffskyld. Politiet har meldt at siktelsen vil bli utvidet.

Svekket hypotese om islam

Politiet mener at hypotesen om at den Kongsberg-siktedes omtalte konvertering til islam er svekket.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Hypotesen at han kanskje ikke har gjort dette veldig seriøst, sier politiinspektør Per Thomas Omholt i Sørøst politidistrikt på en pressebrif lørdag ettermiddag.

– Med det mener vi at han ikke har fulgt opp eller brukt de tradisjonene som er vanlig i den kulturen og religionen, sier han.

Han understreker at politiets styrkede hypotese er at det var sykdom som var hovedårsaken til drapene.