Denne helgen kan bli flott på østlandet.
Denne helgen kan bli flott på østlandet. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO

Nok en varmerekord til Gvarv

Torsdag ble det satt ny norsk varmerekord for mai, da det ble målt 30,6 varmegrader på Gvarv. Fredagen ble enda varmere.

- Det har vært en sjeldent varm mai, og det er nok mange som koser seg i sommervarmen, sier statsmeteorolog Per Egil Haga ved Meteorologisk institutt om de oppsiktsvekkende temperaturene.

Gvarv var aller varmest i landet fredag med 31,1 varmegrader. Også på Notodden krøp gradene over 30 grader. Der ble det målt 30,3 varmegrader. På Geiteryggen var man like i nærheten av den "magiske" grensen, da det ble målt 29,7 varmegrader.

- Knuser alle tidligere målinger

Haga sier at årets temperaturer er vesentlig høyere enn tidligere.

- Før årets rekorder hadde det blitt målt 27,8 varmegrader på Gvarv. Dette var i 2008 da det også var en svært varm mai måned. På Geiteryggen har vi målinger helt tilbake til 1962, og fredagens temperatur knuser alle tidligere målinger. I 2008 ble det målt 25,9 varmegrader, men det er jo nesten fire grader under gårsdagen, sier Haga.

Meteorologen sier at helgen ser ut til å bli varm og solfylt, men at man neppe får se nye rekorder. Like over helgen vil det bli en forandring i værtypen, slik at temperaturene blir lavere og det er også muligheter for nedbør.