Forsvarer Nils Christian Nordhus var ikke fornøyd med dommen mot kvinnen da den kom i mai 2020. Foto: NTB Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB

IS-dømt kvinne får behandlet saken sin i lagmannsretten

Kvinnen som ble dømt til 3,5 års fengsel for deltakelse i terrororganisasjonen IS, skal få behandlet saken sin i Borgarting lagmannsrett.

Kvinnen fikk dommen sin i Oslo tingrett 4. mai, og anket på stedet. Ankesaken skal behandles i Borgarting lagmannsrett, ifølge NRK.

Kvinnen ble dømt for deltakelse i IS i seks år, fra 2013 til 2019. Som 22-åring ble hun radikalisert og fløy til Syria for å slutte seg til en annen norsk IS-deltaker, Bastian Vasquez. Etter at han døde, har kvinnen vært gift med to andre IS-tilknyttede menn.

Sju år senere ble hun og barna berget ut av den beryktede al-Hol-leiren av norske myndigheter fordi hun opplyste at hennes tre år gamle sønn var alvorlig syk.

Første av sitt slag

Saken var den direkte foranledningen til at Fremskrittspartiet trakk seg ut av regjeringssamarbeidet i januar 2020.

Dommen var den første i sitt slag i norsk rettshistorie. Aldri tidligere har en kvinne vært tiltalt for terrordeltakelse fordi hun stelte hjemme og passet barna mens hennes ektemenn var ute og kriget for IS i Syria.

– Ved å reise til et IS-kontrollert område i Syria og flytte inn hos ektemennene, hvor hun passet barn og gjorde ulike oppgaver i hjemmet, la tiltalte til rette for at de kunne delta aktivt i kamphandlinger for IS, sa tingrettsdommer Ingemar Nestor Nilsen da han leste opp dommen mot den 30 år gamle kvinnen.

Mente dommen var dårlig begrunnet

I dommen het det videre at kvinnens handlinger var et aktivt og kvalifisert bidrag til opprettholdelse av en terrororganisasjon, og dermed ble omfattet av deltakerbegrepet i straffeloven.

Kvinnens forsvarer, advokat Nils Christian Nordhus, mente dommen var dårlig begrunnet og kalte domsbegrunnelsen svak.

Les også
Kvinnen (30) var gift med Bastian fra Skien - nå er hun dømt til fengsel for IS-deltakelse
Les også
Dommere skriver om vold, overgrep og krigsforbrytelser av Bastian fra Skien
Les også
Ber om flere års fengsel for den IS-tiltalte kvinnen