Oppfordring: Heidi Østhus Erikssen med en bønn til én gruppe i samfunnet. Foto: Privat

Ny selvhjelpsbok for foreldre er på markedet. Trenger vi virkelig det?

Når er vi bra nok?, spør Heidi Østhus Erikssen i dette innlegget.

Enda en selvhjelpsbok til småbarnsforeldre. Sukk.

I Aftenposten torsdag settes det av mye spalteplass til en ny selvhjelpsbok rettet mot travle og stressede småbarnsforeldre. Boken «God morgen – enkle rutiner som kan forandre livet ditt før dagen starter» er sikkert både fin og skrevet i beste mening, men jeg skal ikke kjøpe den.

Morgenene med små barn er hektiske. Alle er trøtte, og vi har som regel alt for liten tid til alle oppgavene som skal gjøres før levering i barnehage og jobbstart. Mat skal spises, klær skal på, hår skal gres, tenner pusses, vannflasker fylles, matpakker smøres – gjerne samtidig som foreldrene også skal sjekke mail og nyheter. Klart det blir stress av det!

Som oftest går det veldig fint, men så tror jeg heller ikke at litt masing og stress er farlig verken for oss eller barna. Jeg husker da at det var sånn da jeg var liten også – og tror ikke jeg har fått varige mèn av det.

Det som imidlertid ikke er sunt er å gi småbarnsforeldre mer dårlig samvittighet enn de allerede har. For hverdagskabalen med fulle jobber, små barn, barnehage, fritidsaktiviteter, playdates og familietid er vanskelig nok fra før. I ukedagene har vi lite tid med barna våre og morgentimen(e) før jobb og barnehage er verdifulle for hele husstanden, selv om de er hektiske.

Jeg trenger iallfall ikke en bok som forteller meg at for å forhindre morgenstresset så trenger jeg nok søvn, mindre skjermtid, en kald dusj, dype pust og gjerne et utvalgt (positivt) ord for dagen. Ei heller at det er mulig å multitaske så jeg kan få inn litt egentid og trening før dagen starter. Det første vet jeg da fra før, og det siste har jeg ikke lyst til. Jeg koser meg med barna om morgenen selv om det av og til går ei kule varmt og jeg må mase litt.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Jeg kan erkjenne at jeg sikkert kunne vært litt mindre hektisk, at barna fint hadde klart seg uten barne-TV før barnehagen, at jeg kunne gitt dem en mer fargerik og spenstig frokost, planlagt og ordnet en del ting kvelden i forveien og at det sikkert er bra for kroppen å ta knebøy sammen med tannpussen. Men det jeg gjør funker for oss.

Håper jeg da. For klart man blir usikker når det åpenbart er et marked/behov der ute for bøker som dette. Bøker med velmenende råd om hvordan du kan bli en enda bedre forelder. For alle har tydeligvis alltid et forbedringspotensiale. Når er vi bra nok?

Jeg er iallfall tilfreds så lenge barna er påkledd, fornøyde og vi rekker både jobb og barnehage. Selv om jeg har gjentatt meg selv tjue ganger og droppet morgentreningen.