annonse

På denne E18-strekningen blir det 110 km/t fra fredag

e18 sky langangen
e18 sky langangen: På E18-strekningen mellom Sky og Langangen skal det asfalteres, noe som medfører stenging av vegen ved månedsskiftet.

Førstkommende fredag blir en historisk dag for samferdselen i Norge. Klokken 12 skal nemlig statssekretær i Samferdselsdepartementet Bård Hoksrud stå for "åpningen" av de nye fartsgrensene på 110 km/t på tre E18-strekninger i Telemark, Buskerud og Vestfold. Det hele skal gjøres ved å trykke på en knapp.

Martin Øyvang

I tillegg til E18 mellom Sky og Langangen, får både strekningene Langåker-Bommestad i Vestfold og Kopstad-Gulli i Vestfold økt hastighet til 110 km/t fredag.

Facebook-knapp kommer her

– De andre strekningene, som området ved Farrisvannet i Larvik, Gulli Langåker og ved Eik i Buskerud jobbes det fortsatt litt med. Blant annet med midtdelere. Men her blir det også fartsøkning i løpet av året, sier Hoksrud og legger til at også E6 ved Sarpsborg i Østfold vil få en fartsøkning fredag.

Kun elektroniske skilt

Selve fartsøkningen skal skje hos Vegtrafikksentralen i Porsgrunn, ved at Hoksrud skal trykke på en knapp, som vil endre skiltene fra 100 km/t til 110 km/t på alle de nevnte strekningene.

Det vil nemlig ikke bli satt opp fysiske skilt langs veien, men dagens elektroniske skilt vil bestå, opplyser presseavdelingen i Statens vegvesen.

Dermed kan fartsgrensen endres med et tastetrykk hos Vegtrafikksentralen ved ulykker eller andre problemer på strekningen.

Fredagens endring av hastigheten på veiene er historisk i Norge. Aldri tidligere har bilistene hatt lov til å kjøre fortere.

– Bygget for slike hastigheter

Hoksrud mener det er på høy tid med en fartsøkning, nå som veistandarden på de beste veiene er så bra som de er.

– Nye E18 er bygget for slike hastigheter, og da er det bra å kunne øke hastigheten. Nå er det vel mange som har kjørt betydelig fortere enn det allerede, men nå blir det faktisk lov, sier Hoksrud.

Respekt for fartsgrensene

Han håper samtidig at fartsøkningen gjør at bilistene også får mer respekt for hastighet på veiene.

– Når det nå blir lov til å kjøre i 110 km/t på veiene, blir det viktig at bilistene følger med når det kommer nye fartsskilt. Som sagt øker vi farten fordi veiene er bygget for slike hastigheter, men hvis det er en annen fartsgrense, er det en grunn til det. Står det 50 på et skilt, så kan man ikke kjøre i 100, sier Hoksrud.

Fredag den 13.

Hoksrud gleder seg til fredag, men innrømmer at han ble litt småskeptisk da han så på kalenderen. Det er nemlig ikke hvilken som helst fredag han skal øke hastigheten på veiene.

– Egentlig skulle vi gjort dette på mandag 16. juni, men så fikk vi beskjed om at alt var på plass slik at vi kunne åpne fredag. Jeg takket ja til det, men så fant jeg jo ut at det er fredag den 13. Så vi får håpe at alt går bra, sier Hoksrud mens han ler.

– Så du frykter ikke at systemet svikter, eller at fartsgrensen blir senket til 80 km/t istedenfor en økning til 110 km/t?

– Hehe, det kan jo hende at en eller annen spøkefugl gjør noe sånt. Men jeg er ikke så veldig overtroisk og tror det skal gå bra, sier Hoksrud.

Positive tilbakemeldinger

At hastigheten blir økt på de beste motorveiene tror Hoksrud at mange setter pris på. Så langt har i hvert fall tilbakemeldingene vært svært positive.

– Det er mange som skryter av dette. Trygg Trafikk har vel vært litt skeptiske, men jeg tror de fleste vil se at endringene ikke blir de største på veiene selv om hastigheten økes. Uansett er dette noe som regjeringen har bestemt, og som vi nå er veldig glade for å gjennomføre, sier Hoksrud.

Klikk for å se kommentarer ()

Her kan du fritt komme med synspunkter og informasjon. Vi krever fullt navn. Da blir det mer interessant for andre å lese det du skriver. Trakassering, trusler, hatske meldinger eller reklame aksepteres ikke på varden.no. Falske profiler utestenges. Vær saklig og vis respekt når du kommenterer.

annonse

annonse

annonse