Politiinspektør Per Thomas Omholt redegjorde for utviklingen i drapssaken på Kongsberg mandag ettermiddag. En mann drepte fem personer og skadet tre onsdag kveld. Foto: Terje Bendiksby / NTB

Politiet: – Gjerningsmannen på Kongsberg brukte stikkvåpen

Gjerningsmannen på Kongsberg brukte stikkvåpen da han tok livet av fem personer onsdag i forrige uke. Antall fornærmede er tosifret.

– Når det gjelder våpen, har vi tidligere gått ut med at det er benyttet pil og bue. De andre våpnene som har vært benyttet, er stikkvåpen. Vi ønsker ikke å gå ut med hva slags type stikkvåpen det er av hensyn til at ikke alle vitner på åstedet er avhørt, sa politiinspektør Per Thomas Omholt på en pressebrifing mandag.

Politiet opplyser at den siktede 37-åringen først angrep med pil og bue. Da han kom til Hyttegata brukte han stikkvåpen.

– Inne på butikken ble som kjent en politimann som var tilstede på fritiden skadet som følge av skuddene. Videre er det klart at siktede går ut i Myntgata og nedover Peckels gate. Her skyter han mange piler, også mot folk. Det er også her pil og bue blir funnet. Når siktede ankommer Hyttegata har han ikke lenger pil og bue. Det er i Hyttegata fem personer blir drept med stikkvåpen. Noen blir drept inne i egen bolig, noen ute i det offentlige rom, sier Omholt i pressemeldingen.

Tosifret antall fornærmede

Fem personer ble drept og tre skadd i angrepet på Kongsberg onsdag i forrige uke. Espen Andersen Bråthen (37) er siktet for drapene. Han har erkjent de faktiske forhold, men har ikke tatt stilling til straffskyld.

– Når det gjelder fornærmede, vil dette komme opp i et tosifret antall, sa politiinspektøren.

Spørsmålet nå er hva de har vært utsatt for i henhold til straffeloven.

Har avhørt 60 vitner

I en pressemelding opplyser Sør-Øst politidistrikt at de har formelt avhørt 60 personer i forbindelse med saken. I tillegg har politiet hatt rundspørringer og pratet med rundt 140 personer.

– Politiet jobber fortsatt med avhør, og det gjenstår ennå avhør av to vitner som var på eller rundt Coop Extra onsdag kveld.

Sykdom fortsatt hypotesen

Politiet har tidligere oppgitt sykdom som den mest sannsynlige hypotesen med tanke på motiv. Dette er fortsatt den sterkeste hypotesen.

Politiinspektøren sa videre at de ber om forståelse for at de må avvente etterforskningen med å beskrive et sikkert hendelsesforløp rundt politiets aksjon og siktedes historie.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det handler både om hva som ligger i motivet for handlingene, og detaljer knyttet til hendelsesforløpet.

Politiet arbeider nå blant annet med kartlegging av siktedes motiv og historikk, avhør av vitner, kontakt med pårørende og fornærmede, innhenting og gjennomgang av videomateriale, kriminaltekniske undersøkelser og digital etterforskning. Det er dedikerte etterforskere på alle disse områdene.

– En av oppgavene framover blir blant annet å kartlegge historikken til siktede. Dette arbeidet er prioritert, men vil ta noe tid, sa Omholt.

Han kunne også opplyse at politiet har tatt et svært stort beslag i forbindelse med Espen Andersen Bråthen.