Helseminister Bent Høie (H) vil fredag orientere om koronavaksinering i Norge. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Disse vil få vaksinen først

Helseminister Bent Høie har innkalt til pressekonferanse fredag der temaet er koronavaksinasjon. Følg pressekonferansen direkte her.

Pressekonferansen holdes klokka 11.30 fredag. I tillegg til Høie skal helsedirektør Bjørn Guldvog, smitteverndirektør Geir Bukholm i FHI og direktør Audun Hågå i Statens legemiddelverk delta.

Høie: Kan få en mer normal hverdag til sommeren

Dersom vaksineringen går som planlagt, vil nordmenn kunne få en mer normal hverdag innen sommeren, sier helseminister Bent Høie (H).

Det er nå fire vaksiner til vurdering i EU. Den første godkjenningen kan komme rundt nyttår, og dermed vil den være klar for Norge.

– 1,2 millioner nordmenn kan da få vaksinen i første omgang. Det er 70 prosent av alle i risikogruppen og personell som jobber med utsatte grupper, sier Høie.

Deretter utover våren vil resten av befolkningen få tilgang til vaksinen, sier han.

– Vi forventer god tilgang i løpet av første halvår i 2020. Til sommeren kan få dermed få en mer normal hverdag, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Risikogrupper skal vaksineres først, helsearbeidere deretter

Når en koronavaksine er godkjent, skal risikogruppene vaksineres først. Deretter kommer helsearbeidere, sier helseminister Bent Høie (H).

Dette er i tråd med anbefalingene fra FHI.

Risikogruppene omfatter cirka 1,3 millioner mennesker som enten er over 56 år, eller som har en eller flere sykdommer som øker risikoen for alvorlig sykdom av covid-19.

– Derfor må vi prioritere mellom dem, men det vil bare være i begynnelsen. Ganske raskt forventer vi at alle i risikogruppen vil få tilbud om vaksine, sier helseminister Bent Høie (H).

Personer på sykehjem og de aller eldste vil bli prioritert tidlig. Deretter følger andre eldre over 64 år og personer i alderen 18–64 år med bestemte sykdommer.

Foreløpig prioriteres ikke helsepersonell høyere enn disse gruppene.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Slik skal koronavaksinasjonen prioriteres

Regjeringen kom fredag med sin prioriteringsliste for koronavaksinene, som er ventet å komme på nyåret.

Disse tre gruppene skal prioriteres først:

* Alle fra fylte 65 år

* Beboere i omsorgsboliger og sykehjem

* Personer 18–64 år med en eller flere navngitte sykdommer/tilstander som gir høyere risiko for alvorlig sykdomsforløp.

* Beregninger viser at 1,3 millioner personer er i disse gruppene.

* Foreløpig er ikke helsepersonell prioritert høyere enn disse gruppene. Regjeringen anslår at det er cirka 340.000 helsepersonell som har pasientkontakt.

* Regjeringen tar forbehold om at opplegget kan endres dersom smitten øker og når man vet mer om vaksinene

Les også
Her får du koronaoversikt over Telemark

Onsdag denne uken ble det kjent at koronavaksinen til selskapene Pfizer og Biontech er godkjent i Storbritannia.

Tidligere har Det europeiske legemiddelverket (EMA) opplyst at de skal holde møte 29. desember og avgjøre om det foreligger nok data til å godkjenne koronavaksinen fra Pfizer og Biontech. En godkjenning fra EMA vil også gjelde i Norge.

Sveriges vaksinekoordinator Richard Bergström sa onsdag til NRK at Norge vil få flere hundre tusen vaksinedoser rett over nyttår.

– For Norges del snakker vi om leveranse på flere hundre tusen doser i januar. Og i hvert fall mellom to og to og en halv millioner doser i løpet av første kvartal, sa Bergström til kanalen.

Det er Sverige som sørger for Norges tilgang til koronavaksiner gjennom avtalene mellom legemiddelprodusentene og EU-kommisjonen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også
FHI frykter press i vaksinekøen
Les også
FHI: Personer på over 65 år og sykehjemsbeboere bør prioriteres i vaksinekøen

(©NTB)