STREIK: Ansatte i 201 bedrifter kan bli tatt ut i streik fra lørdag dersom Handel og Kontor og Virke ikke kommer til enighet hos Riksmekleren. Foto: Illustrasjonsfoto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Riksmekleren: Reell fare for streik. Disse kan bli rammet i Telemark

Riksmekleren sier det er reell fare for at 5.000 ansatte i bygg- og dagligvarehandelen kan gå ut i streik når fristen for meklingen går ut natt til lørdag.

– Dette er en vanskelig mekling i likhet med alle andre meklinger som har kommet inn i år. Det er mange bransjer som har økonomiske utfordringer og sliter. Samtidig er det noen bransjer som ikke i samme grad er berørt av de økonomiske utfordringene i Norge, sier riksmekler Mats Wilhelm Ruland til NRK.

Natt til lørdag utløper fristen for meklingen mellom arbeidstakernes organisasjon Handel og Kontor og arbeidsgiverne i Virke.

Disse butikkene kan bli tatt ut i streik i Telemark

Elkjøp Norge AS Elkjøp Stormarked Skien, SKIEN

Optimera AS Monter Skien, SKIEN

Coop Vestfold og Telemark SA avd 70 OBS Bygg Skien, SKIEN

Løvenskiold Handel AS avd 307 Maxbo Skien, SKIEN

Telemarksporten Dagligvare AS Meny Telemarksporten, PORSGRUNN

Optimera AS Monter Porsgrunn, PORSGRUNN

Les også
Disse butikkene kan bli tatt ut i streik

Kan sende 5.000 i streik

Drøyt 5.000 arbeidstakere kan bli tatt ut i streik i første omgang, blant dem Biltema og Byggmaker, samt en rekke dagligvarebutikker over hele landet, skriver Handel og Kontor i en

Kjernen i uenigheten er sykelønnskrav, ifølge Handel og Kontors leder Christopher Beckham.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Jeg opplever at det er veldig stor streikevilje. Vårt viktigste krav er at du skal få full lønn og feriepenger under sykdom, betalt av arbeidsgiver, sier Beckham.

Tapt 2 milliarder

Leder Ivar Horneland Kristensen i Virke sier at økonomisk vanskelige tider gjør det utfordrende å imøtekomme kravene fra Handel og Kontor.

– Virksomhetene som omfattes av denne meklingen har hatt et omsetningsfall på 1,95 milliarder under koronakrisen, sier Horneland Kristensen, som viser til at det ikke er rom for lønnsvekst utover avtalen som konkurranseutsatt industri, frontfaget har forhandlet fram i årets lønnsoppgjør (1,7 prosent).