Flere bygninger i Storgata/Carstensens gate i Risør står i brann. Brannen skal ha spredd seg til flere bygninger, og de tilstøtende bygningene evakueres. Foto: Hans Petter Gruber Bjerva / Aust Agder Blad / NTB

Ordfører om storbrann i Risør: – Preger byen veldig sterkt

Tre bygninger er totalskadd etter storbrannen i trehusbebyggelsen i Risør onsdag morgen. Det er ikke meldt om personskade.

– Brannvesenet meldte for kort tid siden at de begynner å få grei kontroll på stedet. Det er ikke fare for umiddelbar spredning, sa operasjonsleder Lars Hyberg i Agder politidistrikt til NTB klokken 8.45.

Da var det fire timer siden politiet først meldte om brannen i trehusbebyggelsen i utkanten av Risør sentrum.

– Det er fare for at det kan ulme ett eller annet sted, så vi kan ikke være kategoriske på at brannen er slukket, sier operasjonslederen.

Risør 20210224. Tre hus er totalskadd i en brann i trehusbebyggelsen i Risør onsdag morgen. Foto: Trond Reidar Teigen / NTB Foto: Trond Reidar Teigen/NTB

Drøye tre kvarter senere ble det opplyst på Twitter at brannvesenet har kontroll på brannen.

Overtenning

Nødetatene rykket ut til melding om brann i Storgata klokken 4.45. Kort tid senere ble det meldt at det var full overtenning i bygningen, og at det ble jobbet med å evakuere tilstøtende bygninger.

Litt over en time senere hadde brannen spredt seg til en ny bygning. Da sto allerede to bygninger i brann, og nødetatene jobbet med å få full oversikt.

På det tidspunktet opplyste politiet at de hadde kontroll på beboerne som var registrert på adressene der det brant. Ved 9-tiden så det ut som at brannen kun hadde ført til materielle skader.

– Per nå er det ingen som er savnet i forbindelse med brannen, sier Hyberg.

Flere bygninger i Storgata i Risør står i brann. Brannen skal ha spredd seg til flere bygninger, og brannvesenet har ikke kontroll over brannen. Foto: Hans Petter Gruber Bjerva / Aust Agder Blad / NTB

Kaffe, mat og ulltepper

Ifølge politiet ble tre bygninger totalskadd i brannen

– I tillegg er det et fjerde tilstøtende bygg som har fått begrensede skader, sier operasjonslederen om skadeomfanget

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Rundt 30 personer er evakuert til rådhuset. Risør-ordfører Per Kristian Lunden sier byen er sterkt preget av brannen.

– Vi har samlet 25–30 personer på det gamle rådhuset i sentrum. Der er det varmt og godt, og vi har kaffe, mat og ulltepper hvis noen trenger det, sier ordføreren til NTB.

I tillegg kommer de som har innlosjert seg hos venner og familie.

Risør 20210224. Tre hus er totalskadd i en brann i trehusbebyggelsen i Risør onsdag morgen. Foto: Trond Reidar Teigen / NTB Foto: Trond Reidar Teigen/NTB

– Det preger byen veldig sterkt nå. Den store frykten vi har, er brann som sprer seg, sier Lunden.

Oppdaget av varmesøkende kameraer

Det er tett trehusbebyggelse i området, og det var i et eldre trehus brannen startet.

– Risør er en av Nordens og Europas best bevarte helhetlige trehusbyer, så vi har ingen hus å miste, sier ordføreren.

Han forteller at brannen ble oppdaget av varmesøkende kameraer.

– Vi har et veldig effektivt brannvesen som får god hjelp fra nabokommunene. Det var varmesøkende kameraer som var med på å oppdage brannen. Kameraene står på høyder rundt i byen og gir beskjed til brannvesenet.

Det er foreløpig for tidlig å si hva som kan være årsaken til brannen.

– Det vil bli iverksatt taktisk og teknisk etterforskning i forbindelse med brannen når brannen er slukket og avkjølt, opplyser politiet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Risør 20210224. Brann i trehsbebyggelse i Risør onsdag morgen.Foto: Trond Reidar Teigen / NTB Foto: Trond Reidar Teigen/NTB

– Det preger byen veldig sterkt

Rundt 30 personer er evakuert til rådhuset i Risør etter storbrannen i byen onsdag morgen. Ordfører Per Kristian Lunden sier byen er sterkt preget av brannen.

– Vi har samlet 25–30 personer på det gamle rådhuset i sentrum. Der er det varmt og godt, og vi har kaffe, mat og ulltepper hvis noen trenger det, sier Risør-ordføreren til NTB.

I tillegg kommer de som har innlosjert seg hos venner og familie.

Lunden står ved brannstedet og beskriver en by som våknet opp til et flammehav i Risør sentrum.

– Det preger byen veldig sterkt nå. Den store frykten vi har, er brann som sprer seg, sier ordføreren.

Lunden forteller at flere ble vekket av sirener, og at noen kjente sterkt røyklukt og hørte flammene før de kom seg ut. Han setter samtidig pris på den omtanken flere av de berørte viste for naboer da brannen brøt ut. Flere banket på hverandres dører og hjalp hverandre ut.

– Risør er en av Nordens og Europas best bevarte helhetlige trehusbyer, så vi har ingen hus å miste, sier Lunden.