Salgssjef Nils Jøsendal. i IT-selskapet Elastisk viser fram siste skrik i læringsverktøy i skolen. Den lille               «robotkula» er solgt til flere tusen kunder allerede, og kan brukes til læring fra barnehage til ungdomsskole.
Salgssjef Nils Jøsendal. i IT-selskapet Elastisk viser fram siste skrik i læringsverktøy i skolen. Den lille «robotkula» er solgt til flere tusen kunder allerede, og kan brukes til læring fra barnehage til ungdomsskole. Foto: Knut Heggenes

Roboter på full fart inn i skoleverket

Nils Jøsendal taster på mobilen og leker seg med den lille, gjennomsiktige robotkula på bordet. Det er nyeste generasjon av læringsverktøy i skolen.

På inkubatorkontorene i Hydroparken på Notodden har selskapet Elastisk AS – med to ansatte – utviklet konsepter for morgendagens skoleverktøy for læring innen koding og programmering. De har allerede flere skoler, kommuner, fylkeskommuner og universitet på kundelisten i hele Norge. I Telemark er blant andre Porsgrunn, Notodden, Tinn og Universitetet i Sør-øst- Norge (USN) på listen.

Helt i spissen

Kort fortalt handler det om at koding og programmering er et av hovedelementene som skal inn i norsk skole som et ledd i «Fagfornyelsen 2020».

LES OGSÅ:

Elastisk er nå helt i spissen når det gjelder både utstyr, teknologi og pedagogisk verktøykasse.

– Vi tar programmering ut av skjermen og inn i undervisningen. Hovedproduktene er micro:bit – et kretskort med mange tilkoblingsmuligheter – og en programmerbar robotball, som brukes til koding og programmering i undervisningen, sier gründer og eier, Knut Urdalen.

Elastisk’s Nils Jøsendal. og Proventias Jørn Christensen har samarbeidet for å skape en bedrift på toppnivå innen læringsverktøy.
Elastisk’s Nils Jøsendal. og Proventias Jørn Christensen har samarbeidet for å skape en bedrift på toppnivå innen læringsverktøy.

Framtidens arbeidstakere

– Programmering skal inn som en viktig del av både matematikk, naturfag, kunst og håndverk og musikk fra 2020. Våre verktøy passer for elever og lærere fra barnehage til ungdomsskole. Koding og programmering vil være helt sentral kunnskap morgendagens arbeidstakere må ha, mener Urdalen.

LES OGSÅ:– Jeg som før hatet skolen kommer nå en time før den starter hver dag

Salgssjef Nils Jøsendal har hendene fulle med å levere kretskort, roboter og en rekke typer tilbehør til de mest innovative skolene og lærerne over hele landet. Flere tusen kretskort og roboter er allerede levert. Bedriften er i rivende utvikling og har nå kjøpt inn ekstern lagerkapasitet. Flere ansatte må inn i løpet av kort tid.

Vi er bare helt i starten

– Men hva skal utstyret konkret brukes til, Jøsendal?

– I barnehagen er det mest lek med roboten. Barna lærer å styre roboten gjennom lek, og etter hvert vil leken utvikle seg til læring om koding, programmering og bidra til å få inn basiskunnskap i en rekke fag. Roboten vil gå fra å være leketøy til læringsverktøy for barna. Den er kompatibel med både mobil og iPad. Vi er bare helt i starten av den teknologiske utviklingen i skolen – og teknologi som læringsverktøy. Våre produkter utvikles og oppgraderes kontinuerlig

– Vår visjon er: «Sammen bygger vi en nasjon for skaperglede og innovasjon». Vi skal være i front med både teknologiske læremidler og pedagogisk veiledning. Så langt er vi først i Norge. Nå samarbeider vi tett med USN. Neste vår er de første 300 lærerne ferdige med videreutdanning innen koding og programmering i tråd med «Fagfornyelsen 2020. Framover er vårt mål fortsatt å være Norges største leverandør av programmeringsutstyr, sier Jøsendal.

Elastisk ønsker ikke å gi noen tall for omsetningsøkning og resultat så langt i 2019 siden bildet endrer seg fra uke til uke.

Viktig for Notodden

Inkubatorselskapet Proventia har bistått Elastisk med kommersialiseringen på flere plan. De ser store muligheter for at Elastisk skal bli en stor aktør inn mot skoleverket.

– Det har vært gøy å følge Proventia fra starten i 2016 og til at de virkelig har «dratt av gårde» i år, sier Proventias forretningsutvikler Jørn Christensen.

– Kundemassen øker dag for dag, og jeg har tro på en fortsatt rivende utvikling de neste årene også i antall arbeidsplasser. Det er svært viktig å ha slike gründerselskaper i Notodden. Det er ingen hemmelighet at vi jobber for å få til et nasjonalt senter for teknologiutvikling i byen i samarbeid med bedrifter som Nel Hydrogen og Optime, sier Christensen.