Ordfører Bjørn Sverre Birkeland er rystet og ber alle innbyggerne i Tinn komme seg ut av Facebook-gruppen «Mannegruppa Ottar».
Ordfører Bjørn Sverre Birkeland er rystet og ber alle innbyggerne i Tinn komme seg ut av Facebook-gruppen «Mannegruppa Ottar». Foto: Nyebilder.no/arkiv

Rystet Tinn-ordfører ber innbyggerne melde seg ut av Facebook-gruppe

Bjørn Sverre Birkeland hadde mest lyst til å gråte da han skjønte at fedre, sønner og ektefeller er med på å spre det han kaller kriminelle ytringer.

Tirsdag kveld oppdaget Tinn-ordføreren fra Senterpartiet for første gang den lukkede Facebook-gruppen «Mannegruppa Ottar». Birkeland sier at han rett og slett sliter med å holde tårene tilbake.

– Dette er en holdning og  et verdisyn som er helt forkastelig. Jeg prøver å holde gråten tilbake, dette er faktisk utrolig alvorlig, sier han.

LES OGSÅ:– Jeg har syk humor, men jeg er ingen syk mann

Tirsdag ettermiddag postet en populær blogger et innlegg på Facebook med skjermdump fra den lukkede gruppen, samt oppfordringen om å dele videre. Skjermdumpen viser et utdrag av grove og krenkende vitser postet i gruppen. Vitsene handler blant annet om grove voldtekter og babydrap.

Innlegget er i skrivende stund delt 753 ganger og har opp temperaturen på Facebook. Tinn-ordføreren så innlegget etter at en av hans venner delte bloggerens innlegg. Han reagerte med sjokk og sinne.

Her er meldingen Tinn-ordføreren postet på Facebook.
Her er meldingen Tinn-ordføreren postet på Facebook. Foto: Skjermdump

SÅ DENNE: Her er deler av skjermdumpen Tinn-ordføreren oppdaget tirsdag.Faksimile fra Facebook

–  Dette er noe av det verste jeg har sett, jeg ble virkelig dårlig, det går bare ikke an, sier Birkeland.

«Noe av det verste jeg har lest»

Tirsdag postet han følgende på Facebook:

«Kjære innbyggere av Tinn kommune. Jeg har i dag blitt oppmerksom på at det eksisterer en gruppe på FB med navn; "Mannegruppen Ottar".

Denne inneholder sterkt sjikanøse ytringer både overfor barn og kvinner. Det er faktisk noe av det verste jeg har lest og sett, og mange av medlemmene syns tydeligvis det er morsomt.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Selv er jeg full av humor, som sikkert mange allerede har lagt merke til. Men dette er IKKE HUMOR, det er grovt krenkende og fullstendig umoralsk.

Om du er innbygger i Tinn kommune og medlem av denne gruppen, ber jeg deg sporenstriks melde deg ut.

Dette kan vi rett og slett ikke akseptere.

mvh Bjørn Sverre, ordfører i Tinn kommune»

Tenkte seg godt om

– Jeg er en leken og humoristisk mann, men dette handler ikke om humor. Humor er noe som samler folk, mens her skjer det motsatte - dette krenker og sjikanerer. Det er ikke morsomt, det er kriminelt, sier han.

Mannegruppa Ottar har over 30.000 medlemmer. I tillegg til å publisere krenkende vitser, fortalte VG mandag atflere unge jenter blir hengt ut og hetset grovti gruppa.

LES OGSÅ: – Frikjent av et gubbevelde som burde fått kjent en voldtekt selv

Birkeland er rett og slett forferdet over at fedre, sønner og ektefeller er med på dette. Han tenkte seg likevel litt om før han signerte med ordfører-tittelen.

– Men så endte jeg med å tenkte «nei vet du hva, hvis jeg noen gang skal bruke ordførertittelen, er det nå». Dette vil jeg som ordfører ta sterkt avstand fra. Så om noen av Tinns innbyggere er medlemmer, kom dere ut! Sånn kan vi rett og slett ikke ha det. Det er noen undertoner i samfunnet vårt som lever akkurat nå, og noen må være tøffe nok til å si ifra.

Får støtte på innlegget

Han understreker at han ikke vet om innbyggere av Tinn er medlemmer at gruppen, men ber dem som eventuelt er det eller vurderer å bli det om å melde seg ut øyeblikkelig. Og han er forberedt på å ta diskusjonen om noen mener det var uetisk av han å bruke ordførertittelen i denne sammenheng.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Birkeland har foreløpig bare fått støtte: Drøye to timer etter at han postet innlegget sitt, har han fått nær 300 reaksjoner og over 90 delinger.