Helse- og omsorgsminister Bent Høie (t.v.) og helsedirektør Bjørn Guldvog møter også fredag pressen om koronasituasjonen. Foto: Lise Åserud/NTB

Vil helst ikke stramme inn der smitten sprer seg mest nå: – Det sitter langt inne

Slik var pressekonferanse om koronasituasjonen.

Helse- og omsorgsminister Bent Høie, helsedirektør Bjørn Guldvog og assisterende direktør i Folkehelseinstituttet Geir Bukholm holdt fredag en pressekonferanse om koronasituasjonen.

Les også
Advarer om risikoen for smitte blant barn og unge: – All grunn til å ta dette alvorlig
Les også
500.000 voksne nordmenn er fortsatt uvaksinerte: – Hvis de ikke vil, så vil de ikke

Dette er de viktigste nyhetene:

Vaksinasjon må prioriteres

Mange kommuner opplever stort press på kapasiteten for testing og smittesporing. Helsedirektoratet ber kommunene prioritere vaksinasjon høyest.

– Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet er kjent med at mange kommuner nå opplever stort press grunnet økt smitte og mulighet til å teste i stedet for karantene i et åpent samfunn der mange har svært mange nærkontakter, skriver direktoratet i et brev til alle landets kommuner fredag.

Her får kommunene råd om å følge denne prioriteringsrekkefølgen dersom de har kapasitetsutfordringer:

1. Vaksinasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen.

2. Testing

3. Smittesporing av husstandsmedlemmer og tilsvarende nære

4. Smittesporing av øvrige nærkontakter

Helsedirektoratet ber kommunene passe på vaksinasjonstilbudet til studentene og minner også om at det er mange i aldersgruppa 25–39 år som ennå ikke har fått første dose. Kommunene bes også om å ha et godt tilbud til etternølere og folk som har ombestemt seg om vaksine.

Når det gjelder smittesporing, får kommunene råd om at de kan bruke en mer risikobasert smittesporing, altså prioritere nærkontakter som har høyest risiko for å være smittet og gi rask informasjon til disse.

Øvrige nærkontakter kan bli kontaktet på andre måter enn av kommunens smittesporingsteam, foreslås det.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Høie: Planen for gjenåpning står ved lag

Planen om å gå til trinn fire i gjenåpningen av samfunnet når alle over 18 år har fått tilbud om første vaksinedose, står ved lag, understreker helseministeren

– Men uansett hvilke planer vi legger, er det data og ikke datoer som styrer tempoet i gjenåpningen, sa helseminister Bent Høie (H) da han holdt pressekonferanse om koronasituasjonen fredag.

Myndighetene vil gå til trinn fire i gjenåpningsplanen når alle over 18 år har fått mulighet til å beskytte seg mot alvorlig sykdom, altså tre uker etter at de har fått tilbud om første vaksinedose.

– Regjeringen vil snart ta en beslutning om videre gjenåpning basert på råd fra Folkehelseinstituttet og Helsedirektoratet, men vi må være forberedt på å stoppe opp hvis utviklingen går i feil retning, sa Høie.

– Følg smittevernreglene for barnas skyld

Helseminister Bent Høie (H) sier vi må fortsette å følge smittevernreglene slik at barn og unge kan fortsette å leve så normalt som mulig.

På regjeringens pressekonferanse om koronasituasjonen fredag sa Høie at dersom man skal stramme inn der smitten nå sprer seg mest, må de stramme inn blant barn og unge.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det sitter langt inne, sa statsråden.

Han sa at de yngste har båret en tung bør under pandemien. Han sa at de vet at barn og unge er lite utsatt for alvorlig sykdom ved smitte, men at langvarige tiltak rammer dem hardt.

– Vi må derfor gjøre en innsats slik at barn og unge kan fortsette å leve så normalt som mulig, sa Høie.

– Jeg ber ikke om mye. Jeg ber bare om at vi fortsetter å følge rådene og reglene som hindrer at smitten sprer seg. Det kan, beklageligvis, se ut som meteren har blitt til en desimeter, eller rett og slett gått i glemmeboka for ganske mange, sa han.

Det siste døgnet er det registrert 1.415 koronasmittede i Norge, og smittetallene har vært stigende den siste tiden.

Karantenekrav oppheves

Kravet om karantenehotell oppheves for reisende fra Spania, Monaco og Andorra, opplyser Helsedepartementet.

EUs smittevernbyrå ECDC oppdaterte sitt smittekart torsdag, og dette kartet danner grunnlag for de norske beslutningene.

På EUs smittekart er nå hele Sverige rødt, mens den sørlige delen av Spania har skiftet farge fra mørkerødt til rødt.

Dersom man kommer til Norge fra en oransje eller rød region, er kravet blant annet at man må i innreisekarantene. Dette gjelder imidlertid ikke fullvaksinerte eller de som har gjennomgått koronasykdom de siste seks månedene. Når et land er mørkerødt, må en i tillegg gjennomføre deler av karantenen på karantenehotell.

Fritaket fra smittekarantene utvides

Fritaket fra smittekarantene utvides fra seks til tolv måneder for dem som har hatt koronaviruset. Endringen vil tre i kraft lørdag 28. august.

Det opplyste helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) på regjeringens koronapressekonferanse fredag.

– Koronasertifikatet for innenlandsbruk vil bli utvidet og vil være gyldig i tolv måneder om en har hatt koronaviruset, sa Høie.

Planen er at den tekniske løsningen vil være klar 9. september.

Samtidig kunne helseministeren fortelle at det ikke vil bli gjort noen endringer i fritaket for innreisekarantene for dem som har hatt koronaviruset.

– Den vil fortsette å være på seks måneder, opplyste han.

70 prosent av innlagte koronasyke var uvaksinert

Hoveddelen av alle som nå er innlagt med covid-19, har ikke blitt vaksinert. Helseministeren sier det går tregere med vaksinering i yngre aldersgrupper.

70 prosent av alle innlagte den siste måneden var ikke vaksinert, opplyste helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) på regjeringens pressekonferanse fredag.

Smittetallet var siste døgn på det høyeste nivået hittil i pandemien, med 1.415 tilfeller. 65 personer var innlagt på sykehus torsdag.

Men tross høye smittetall er antall innlagte langt lavere enn ved smittebølgen vi opplevde i vår, påpekte Høie.

– De som ligger på sykehus nå, er yngre enn tidligere. De blir ikke like syke og ligger ikke like lenge, sa han.

Gjennomsnittsalderen på innlagte er 45 år for de siste fire ukene, mot 56 år i hele pandemien. Liggetiden er nå 2,7 dager i gjennomsnitt, mot 5 dager i pandemien sett som helhet.

Høie påpeker at vaksinasjonen går tregere i de yngre aldersgruppene enn det gjorde for de eldre. Mange kommuner strever nå med å få kontakt med folk.

80 prosent av aldersgruppen 25–39 år har nå fått første dose, men Høie håper andelen vil stige.

– Målet er at over 90 prosent av voksne under 45 år skal vaksinere seg, sa han.

Han påpekte at mange unge voksne kan ha praktiske grunner til at de utsetter vaksinering, samtidig som de ikke opplever koronaviruset som noen stor risiko.

– Det er frivillig å vaksinere seg. Man må ikke forklare eller forsvare valget. Så tror jeg mange egentlig ikke har tatt valget. Det har bare utsatt det, sa Høie.

Stoltenberg: Smitteøkningen er alvorlig

Selv om vaksinasjonsgraden i Norge er stor og voksende, ser Folkehelseinstituttet alvorlig på den voldsomme smitteøkningen vi har opplevde de siste ukene.

– Vi mener denne siste økningen i smittespredningen er alvorlig, først og fremst fordi smitten vil ramme en del mennesker som kommer til å bli alvorlig syke. Hvis smitteøkningen fortsetter å være så rask og så høy, vil den spre seg til store deler av befolkningen og flere aldersgrupper, sa direktør Camilla Stoltenberg i Folkehelseinstituttet under en pressekonferanse om koronasituasjonen i Norge fredag.

Det er fortsatt rundt 500.000 voksne mennesker i Norge som ikke er vaksinert. Regner vi med alle som er under 18 år, er det nesten 1,6 millioner mennesker i Norge som er uten beskyttelse fra vaksine.

– Etter hvert som tiden går, vil vi se at et større antall av dem som smittes, blir syke og dør – også blant vaksinerte og fullvaksinerte, sa Stoltenberg.