Helse- og omsorgsminister Bent Høie møter pressen i Marmorhallen i Oslo tirsdag klokken 14. Foto: Stian Lysberg Solum/NTB

Møtte pressen om korona – dette sa han

Regjeringen med pressekonferanse om koronasituasjonen i Norge. Følg den direkte her fra klokken 14.

Helse- og omsorgsminister Bent Høie er den som skal stå for orienteringen. Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet vil også være til stede.

Følg den direkte her:

Dette er de viktigste nyhetene:

Regionale koronatiltak i Oslo og Viken avsluttes

Regjeringen har besluttet å avslutte de regionale tiltakene for kommunene i Oslo og Viken som kom etter utbrudd av den engelske virusvarianten. Beslutningen er tatt i samråd med kommunene.

- Situasjonen i Oslo, Nordre Follo, Halden og de omkringliggende kommunene er nå så oversiktlig at regjeringen har besluttet å avslutte de regionale tiltakene. Nå er det kommunene selv som må vurdere hvilke tiltak de vil ha utover nasjonale råd og bestemmelser, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie.

Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet har hatt dialog med de berørte kommunene. I sitt råd anbefaler de at regjeringen avslutter de regionale tiltakene, og at kommunene i stedet kan innføre lokale tiltak i henhold til smittesituasjonen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

De regionale tiltakene gjelder til og med 17. februar. Fredrikstad og Hvaler har bedt om at tiltakene som gjelder dem forlenges til og med 18. februar for å kunne ha nok tid til å vurdere egne tiltak.

- Kommunene vil de neste dagene avgjøre hva som blir tiltakene lokalt. Det er viktig at befolkningen følger med på hva som blir resultatet av dette. Det er ikke nødvendigvis slik at opphøringen av regionale tiltak betyr at det kommer lettelser i kommunen du bor i, sier Høie.

Høie: Ingen egne festivaler for vaksinerte i sommer

Helseminister Bent Høie (H) understreker at vaksinering er avgjørende for å oppheve koronatiltak, men avfeier at det blir egne arrangementer for vaksinerte.

– Det blir ikke slik, som noen har antydet, at vi i sommer kan ha egne festivaler for dem som er vaksinert, eller at kjøpesentre kan holde åpen for dem som har fått vaksinen, sa Høie på tirsdagens pressekonferanse.

– Tiltakene vi har for å redusere smittespredning er mest knyttet til hvor mange i samfunnet som er vaksinert og i mye mindre grad av hvem av oss som er vaksinert, fortsatte han.

Nye nasjonale råd om ikke så veldig lenge

Regjeringen jobber med nye nasjonale tiltak som skal komme snart, opplyser helseminister Bent Høie (H). I tillegg ventes lokale tiltak.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Kommunene på Østlandet får nå mer ansvar. De lokale tiltakene må være klare innen natt til torsdag, for da opphører ringtiltakene i Oslo og Viken.

Regjeringen får i disse dager nye råd fra fagmyndighetene og vil komme med nye nasjonale tiltak. Lettelser vil bli prioritert for barn og unge dersom rådene tilsier at lettelser kan tillates.

Men Høie sier ikke når de nye tiltakene kommer.

– Det er om ikke så veldig lenge, men det får en vente og se, sier han.