Det er utstedt oransje farevarsel for styrtregn i Østfold og Vestfold torsdag morgen. Her fra ferjeleie i Moss. Foto: Lise Åserud / NTB

Seks nye rekorder etter styrtregn

Det ble utstedt oransje farevarsel for styrtregn i Vestfold og Østfold torsdag. På Tjøme regnet det så mye at de satte seks norgesrekorder i nedbørsintensitet.

– Tjøme har i dag satt nye norgesrekorder i nedbørintensitet for varighetene 10, 15, 30, 45, 60 og 90 minutter, skriver Meteorologene på Twitter i 12-tiden.

Kommunen slo sin egen rekord seks ganger før det endte på 90 minutter med over 82 millimeter regn, som er en ny norgesrekord.

Meteorologisk institutt og Norges vassdrags- og energidirektorat sendte torsdag ut oransje farevarsel for styrtregn i flere deler av landet. Regnet har vært spesielt kraftig i Vestfold og Østfold, deriblant Sandefjord, Tjøme, Moss og Fredrikstad, hvor det også er meldt om lyn og torden.

– Dersom regnbygene treffer byområder kan det bli trøbbel med overvann på veier og kjellere som blir fylt av vann, sier vakthavende meteorolog Martin Granerød til NTB.

De siste dagene har forsikringsselskapet Tryg Forsikring registrert rundt 150 skadesaker til en verdi av cirka fem millioner kroner i forbindelse med lynnedslag og styrtregn på Sør- og Østlandet.

– Skademeldingene tikker inn, og det er for det meste vannskader i private boliger i forbindelse med styrtregn, men også en del skader der lynnedslag har kortsluttet elektronikk og elektriske apparater i boliger, sier kommunikasjonsrådgiver Torbjørn Brandeggen i Tryg Forsikring.

I fjor mottok norske forsikringsselskap over 70.000 skademeldinger på vannskader, og det ble utbetalt erstatning på i alt 3 milliarder kroner, ifølge tall fra Finans Norge.

(©NTB)

Det ble satt ny norgesrekord i nedbørsintensitet torsdag. Foto: Vidar Ruud / NTB