annonse

Siste reis for det siste fløtetømmeret

KRANLEKTER-FØRER: KRANLEKTER-FØRER: Ole Petter Stubberød har 26 års tjeneste bak seg i Skiensvassdragets Fellesfløtningsforening. ALLE FOTO: FREDRIK PEDERSEN (Foto: FREDRIK PEDERSEN)

Tømmerfløtning på Skiensvassdraget har pågått siden 1600-tallet. Men nå er det slutt. I disse dager fjernes siste rest av synketømmer fra Teksten ved Union.

  • ASTRID BLIKOM

SKIEN Noen tømmerstokker er mer gjenstridige enn andre, men kranlekter-fører Ole Petter Stubberød (44) ved Skiensvassdragets Fellesfløtningsforening styrer "Kranlekter 3" med erfaren og sikker hånd. Med 26 års fartstid i fløtningsforeningen er Stubberød i gang med aller siste opprydding av synketømmer, etter at nedleggelsen av Union satte kroken på døra for nesten tusen år med tømmerfløting på Skiensvassdraget.

Synketømmer

Stubberød har ansvaret for å rydde rundt lenseområdet ved utløpet av Skien sluser, også kalt Teksten, for tømmer som har sunket under fløting. Alt tømmeret som ble fløtt ned kanalen til Union, kom inn i dette området, og en god del stokker har gått til bunns. Union er lovpålagt å fjerne disse, som en del av tømmerfløtningsavviklingen, og arbeidet krever konsentrasjon.
- Når jeg får for mange stokker i kranklypa må jeg passe ekstra godt på. Det har hendt at taket har glept, og det har hagla stokker rundt her, forteller Stubberød, med et fast grep om styrespakene.

15 kubikk daglig

Når Stubberød kommer på jobb om morgenen, fører han kranlekteren ut i Teksten, og begynner å losse stokker. Når lekteren er full, går han inn til land og losser av, før han tar fatt på neste lass. På en dag kan han ta opp rundt 15 kubikkmeter synketømmer, som blir hentet av tømmerbiler og fraktet videre til endestasjonen. Noe av tømmeret blir til papir, mens mye brukes til energiproduksjon, forteller han.
Inni styrehuset har Stubberød alt han trenger. Mobiltelefon, filler til oljesøl og kaffekanna. Og kaffe går det mye av.
- En halv kanne bare til å våkne om morgenen. Det har skjedd at jeg har knust noen vindusglass i styrehuset med krana hvis jeg ikke har vært helt våken. Sånt er jo litt uheldig, humrer Stubberød. Derfor vindusgitter og pleksiglass.

Mye støy

Stubberød trives i jobben, til tross for at arbeidsplassen hans, lekteren, er forholdsvis støyfull.
- Når du kommer hjem fra jobb, setter du ikke på høy musikk, for å si det sånn, roper lekterføreren for å overdøve motorduren.
Oppryddingsprosessen startet ved Dalen, og til nå har mellom 300 og 400 kubikkmeter tømmer blitt tatt opp langs hele kanalen. Og i området rundt Union er det mye mer å hente, skal vi tro Stubberød. Hvor mye, mener han det er vanskelig å si.
- Hvor lenge vi fortsetter oppryddingen er opp til Union, men det finnes store mengder synketømmer her, så vi kan komme til å holde på ganske lenge, sier han.

Siste reis

I likhet med de åtte andre ansatte i Skiensvassdragets Fellesfløtningsforening, har Stubberød arbeidskontrakt ut året. Etter det, vet han ikke helt hva som skjer.
- Så langt har jeg ikke tenkt - ennå. Vi får se når den tid kommer, sier han.
Skiensvassdraget var det siste stedet i Norge hvor tømmerfløting fortsatt pågikk. Nå har også Skiens senketømmer lagt ut på siste reis. Første etappe er over Teksten med Stubberøds kranlekter.


(Arkivartikkel fra 15.07.2006)
Klikk for å se kommentarer ()

Her kan du fritt komme med synspunkter og informasjon. Vi krever fullt navn. Da blir det mer interessant for andre å lese det du skriver. Trakassering, trusler, hatske meldinger eller reklame aksepteres ikke på varden.no. Falske profiler utestenges. Vær saklig og vis respekt når du kommenterer.

annonse

annonse