En ny film om Gunnar Sønsteby og hans tid som motstandsmann under andre verdenskrig er på trappene. Foto: Heiko Junge / NTB

Skal lage storfilm om krigshelten «Kjakan»

André Øvredal skal regissere en storfilm om krigshelten Gunnar «Kjakan» Sønsteby. Filmen får et budsjett på 65 millioner kroner.

– Jeg tror veldig mange nordmenn kommer til å gå på kino for å se historien om Gunnar Sønstebys imponerende innsats under andre verdenskrig på det store lerretet, sier Kjersti Mo, direktør i Norsk filminstitutt.

Sønsteby ble født og vokste opp på Rjukan.

De tildelte torsdag 12 millioner kroner i tilskudd gjennom markedsordningen til filmen om Sønsteby, som var en sentral motstandsmann under andre verdenskrig. Totalt er budsjettet for filmen på 65 millioner kroner.

Filmen følger Gunnar Sønsteby fra han melder seg frivillig til felttoget i april 1940 og senere blir rekruttert til illegalt arbeid av Max Manus, for så å ende som leder for den såkalte Oslo-gjengen som gjennomførte utallige dristige sabotasjeaksjoner fram til freden kom 8. mai 1945.

Det er foreløpig ikke kjent når filmen skal ha premiere.

André Øvredal, som blant annet har laget filmene «Trolljegeren» og «Tunnelen», skal regissere filmen, som produseres av Filmkameratene.

Gunnar Sønsteby døde i 2012, 94 år gammel.

Les også
Grov feil om krigshelten «Kjakan»
Les også
Kjenner du denne telemarkingen? Han har fått et fjell oppkalt etter seg
Les også
Angjevaren ville tene 100.000 kroner - blei likvidert
Les også
Kåre Willoch: – Norge skylder Sønsteby en stor takk