Statsministerens kontor og Stortinget skulle ha betalt arbeidsgiveravgift for fri pendlerbolig, mener skatteprofessor. Foto: Lise Åserud / NTB

Skatteprofessor: Statsministerens kontor og Stortinget kan ha brutt loven

Statsministerens kontor skal betale arbeidsgiveravgift for ytelser som fri bolig til ansatte, mener professor emeritus Arvid Aage Skaar.

– Arbeidsgiverne har ansvaret for korrekt innrapportering, skattetrekk og å betale riktig arbeidsgiveravgift fortløpende. Fordelen med fri bolig var skattepliktig for Ropstad og da skulle Statsministerens kontor handlet deretter, sier Skaar til VG.

Derfor mener han at Statsministerens kontor (SMK) kan ha brutt loven, og det kan også være tilfelle for Stortinget.

Skaar har vært professor ved Universitetet i Oslo og partner i advokatfirmaet Wiersholm, og har skatt som et av sine spesialområder.

– Med mindre Skatteetaten har feilinformert SMK, skulle SMK trukket skatt for Ropstad på fordelen av fri bolig i 2020. I så fall har Statsministerens kontor brutt skattebetalingsloven. Manglende innbetaling av arbeidsgiveravgift er også et lovbrudd, sier Skaar.

SMK har opplyst til VG at de er i gang med etterbetaling av arbeidsgiveravgift. Stortinget går gjennom sine saker, og risikerer også å ende opp med en stor regning hos kemneren.

Les også
Bollestad overtok for Ropstad uten seremoni
Les også
Han ba Ropstad trekke seg. Dette sier skiensmannen nå